Śniadanie inne niż wszystkie. Te proste składniki zmienią twój poranek - zapomnisz o kanapkach!

Wybór śniadania nie jest wcale taki prosty. Z jednej strony możemy zjeść po prostu kanapki, lecz z drugiej i one mogą nie być dla nas niczym smacznym. Warto więc wzbogacić nasze codzienne menu o coś nowego. Właśnie dlatego stworzyłam tę propozycję. Nadaje świeżości i można się nią porządnie najeść.

Każdy z nas miewa poranki, kiedy nie ma czasu na przygotowanie czegoś więcej niż zwykłe kanapki. Codzienne śniadania mogą jednak szybko stać się monotonne, dlatego warto poszukać alternatyw, które są proste w przygotowaniu, a jednocześnie smakują wyśmienicie. Dla wszystkich, którzy szukają czegoś innego niż klasyczne kanapki, doskonałym rozwiązaniem będą śniadaniowe muffiny. To idealna opcja dla osób, które potrzebują szybkiego, ale pożywnego posiłku przed wyjściem z domu.

Zobacz wideo Muffiny o smaku pizzy - idealna przekąska imprezowa

Muffiny śniadaniowe ze szpinakiem i serem feta to nie tylko świetne połączenie smaków, ale także estetycznie wyglądające przekąski. Ich przygotowanie jest nieskomplikowane, ponieważ składniki łatwo się łączą, a podczas pieczenia można spokojnie szykować się do pracy lub szkoły. Dzięki połączeniu delikatnego smaku szpinaku z wyrazistą fetą te muffiny będą pyszną alternatywą dla tradycyjnych śniadań. Z łatwością można je również zabrać na wynos i dobrze smakują w chłodniejszej wersji.

Przepis na muffiny ze szpinakiem i serem feta

Składniki 

  • 500 g świeżego szpinaku,
  • kostka sera feta,
  • 250 g mąki pszennej,
  • szklanka jogurtu naturalnego lub mleka,
  • 2 średnie jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Szpinak dokładnie umyj i przenieś na patelnię. Następnie podlej niewielką ilością wody, dodaj sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś całość przez około 5 minut. Po tym czasie zdejmij go z ognia, odlej nadmiar wody i pozostaw do ostudzenia. Gdy warzywo stanie się chłodniejsze pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Do większej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli, pieprzu, wlej również olej, miód i mleko lub jogurt naturalny. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj wszystko do składników. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do powstałego ciasta dodaj szpinak i pokruszony ser feta, delikatnie zamieszaj.
  4. Foremki na babeczki napełnij ciastem do 2/3 wysokości i ułóż na blaszce. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
  5. Podawaj na ciepło lub zimno z ulubionym sosem.
Więcej o: