Chlebek dyniowy to najlepsze ciasto na jesień. Rach-ciach i gotowe
Jesień to sezon na jedno z najlepszych warzyw - dynię. Ma ogromny potencjał, bo można zrobić z niej mnóstwo pysznych dań wytrawnych, ale także słodkości i ciast. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić obłędny chlebek dyniowy. Tak mięciutki i wilgotny, że skradnie ci serce.
Chlebek dyniowy to coś niezwykłego. Niby chlebek, a jednak ciasto. Nie jest muląco słodkie, ale takie w sam raz do kawki i długo wilgotne. Przepis jest bardzo prosty i nikomu nie sprawi problemu. Muszę przyznać, że trzeba mieć naprawdę wielkiego pecha, żeby dyniowy chlebek nam nie wyszedł. To będzie ukochane ciasto każdego miłośnika jesieni.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne ciasteczka na Halloween
Chlebek dyniowy. Musisz zrobić jesienią
Składniki:
- ok. 400 g puree z dyni, najlepiej piżmowej lub hokkaido,
- 2 większe jajka,
- pół szklanki cukru białego,
- pół szklanki cukru brązowego,
- pół szklanki mleka,
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- łyżka proszku do pieczenia,
- płaska łyżka przyprawy korzennej albo przyprawy do piernika,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka oliwy,
- szczypta soli.
Chlebek dyniowy - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania purée z dyni. Dynię oczyść i pokrój na kawałki. Następnie ułóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez ok. 45 minut. Miąższ oddziel od skórki, rozgnieć i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj większą miskę i przełóż do niej puree z dyni. Następnie dodaj jajka, oba cukry i mleko. Całość wymieszaj lub zmiksuj mikserem na wolnych obrotach.
- Dodaj mąkę, przyprawę korzenną oraz sodę i proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i oliwę. Ponownie wymieszaj i przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz przez ok. godzinę. Po upieczeniu lekko ostudź i polej polewą z białej lub mlecznej czekolady.