Wymarzony jesienny obiad. Knedle ze śliwkami robię jak moja babcia, bo patrzę na ogonki

Wśród typowo jesiennych dań nie może zabraknąć delikatnych i mięciutkich knedli ze śliwkami. Przepis na knedle ze śliwkami jest banalny i naprawdę trzeba mieć wyjątkowego pecha, żeby nie wyszły. Nie zapomnij o korzennej przyprawie, a będą najlepsze na świecie.

Knedle ze śliwkami to miłe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy po powrocie ze szkoły zasiadaliśmy do stołu, a mama albo babcia serwowały nam mięciutkie, parujące kluchy z owocami. Przepis na knedle jest bardzo, ale to bardzo prosty, ale warto zwrócić uwagę na jedną rzecz. Z knedlami jest jak z ludźmi - nie liczy się wygląd zewnętrzny, liczy się środek. W przypadku knedli warto zwrócić uwagę na owoce, które wkładamy do środka. Śliwki do knedli muszą być dojrzałe, soczyste i pełne smaku. Najlepiej sprawdzą się węgierki o lekko pomarszczonej skórce tuż przy ogonku. Takie mają najwięcej słodyczy. Tę słodycz jednak warto podrasować cynamonem - to idealny przyjaciel nie tylko jabłek, śliwki też go uwielbiają. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na knedle

Knedle ze śliwkami - przepis na najlepszy jesienny obiad

Składniki:

  • 350 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g surowych ziemniaków,
  • 1 większe jajko,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cynamonu,
  • ok. 200 g dojrzałych śliwek węgierek,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • łyżka cukru pudru do smaku. 

Knedle ze śliwkami - sposób wykonania:

  1. Śliwki dokładnie umyj i podziel na połówki. Usuń pestki, a połówki owoców przełóż do miski. Dodaj cynamon i cukier, następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  2. Ugotowane ziemniaki utłucz na gładkie purée lub zmiel w prasce do ziemniaków. Przełóż do miski.
  3. Ziemniaki surowe zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach i za pomocą gazy porządnie odciśnij je z wody. Następnie dodaj do ugotowanych ziemniaków.
  4. Do miski z ziemniakami wsyp mąkę, wbij jajko i zacznij wyrabiać. Jeśli uważasz, że konsystencja ciasta jest zbyt luźna, dodaj mąkę ziemniaczaną.
  5. Z wyrobionego ciasta odrywaj kawałki i formuj je w dłoniach w kulki. Następnie spłaszczaj je i na środek kładź połówki śliwek. Szczelnie zalep knedle, by podczas gotowania się nie rozkleiły.
  6. Przygotuj duży garnek i rozgrzej w nim wodę z odrobiną soli. Kiedy woda zawrze, wrzucaj knedle partiami i gotuj przez ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Więcej o: