Wśród typowo jesiennych dań nie może zabraknąć delikatnych i mięciutkich knedli ze śliwkami. Przepis na knedle ze śliwkami jest banalny i naprawdę trzeba mieć wyjątkowego pecha, żeby nie wyszły. Nie zapomnij o korzennej przyprawie, a będą najlepsze na świecie.
Iva Vagnerova /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Knedle ze śliwkami to miłe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy po powrocie ze szkoły zasiadaliśmy do stołu, a mama albo babcia serwowały nam mięciutkie, parujące kluchy z owocami. Przepis na knedle jest bardzo, ale to bardzo prosty, ale warto zwrócić uwagę na jedną rzecz. Z knedlami jest jak z ludźmi - nie liczy się wygląd zewnętrzny, liczy się środek. W przypadku knedli warto zwrócić uwagę na owoce, które wkładamy do środka. Śliwki do knedli muszą być dojrzałe, soczyste i pełne smaku. Najlepiej sprawdzą się węgierki o lekko pomarszczonej skórce tuż przy ogonku. Takie mają najwięcej słodyczy. Tę słodycz jednak warto podrasować cynamonem - to idealny przyjaciel nie tylko jabłek, śliwki też go uwielbiają.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na knedle
Knedle ze śliwkami - przepis na najlepszy jesienny obiad
Składniki:
350 g ugotowanych ziemniaków,
150 g surowych ziemniaków,
1 większe jajko,
100 g mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
łyżeczka cynamonu,
ok. 200 g dojrzałych śliwek węgierek,
płaska łyżeczka cynamonu,
łyżka cukru pudru do smaku.
Knedle ze śliwkami - sposób wykonania:
Śliwki dokładnie umyj i podziel na połówki. Usuń pestki, a połówki owoców przełóż do miski. Dodaj cynamon i cukier, następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Ugotowane ziemniaki utłucz na gładkie purée lub zmiel w prasce do ziemniaków. Przełóż do miski.
Ziemniaki surowe zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach i za pomocą gazy porządnie odciśnij je z wody. Następnie dodaj do ugotowanych ziemniaków.
Do miski z ziemniakami wsyp mąkę, wbij jajko i zacznij wyrabiać. Jeśli uważasz, że konsystencja ciasta jest zbyt luźna, dodaj mąkę ziemniaczaną.
Z wyrobionego ciasta odrywaj kawałki i formuj je w dłoniach w kulki. Następnie spłaszczaj je i na środek kładź połówki śliwek. Szczelnie zalep knedle, by podczas gotowania się nie rozkleiły.
Przygotuj duży garnek i rozgrzej w nim wodę z odrobiną soli. Kiedy woda zawrze, wrzucaj knedle partiami i gotuj przez ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.