• Link został skopiowany

Nie pęka, ale za to jesieniary przy nim wymiękają. Sezonowy sernik, którego potrzebujesz do kawy

Sernik to klasyczny deser, idealny zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Jeśli tradycyjne ciasto z rodzynkami ci się znudziło, możesz urozmaicić je dynią. To świetny sposób na wprowadzenie sezonowego warzywa do deserowego menu jesienią i wykorzystanie jego potencjału.
Sernik dyniowy z bitą śmietaną
Zdjęcie ilustracyjne/Pixabay

Ciasto dyniowe w formie puszystego sernika zachwyci każdą miłośniczkę i miłośnika jesieni. Łączy w sobie to, co najlepsze - smak, puszystość, lekkość i prostotę. To przepis, który wyjdzie każdemu.

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Prosty sernik z dyni. Zapodaj go do kawy przyjaciółce, a będzie prosić o dokładkę

Do jesiennej kawy lub herbaty świetnie się nada sernik dyniowy. To rozkoszny sezonowy deser, którego sposób wykonania jest banalnie prosty. Składniki, które będą ci potrzebne:

  • 400 g purée z dyni, 
  • 500 g twarogu sernikowego,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 150 g cukru, 
  • 3 jajka, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 
  • szczypta soli.

UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmniejszysz tym ryzyko pęknięcia wierzchu sernika.

Sezon na dynię rozpoczęty. Sernik dyniowy bez spodu wykonasz w kilku prostych krokach

Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół). W dużej misce połącz purée z dyni, twaróg, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, przyprawy i sól. Miksuj tylko do momentu, aż składniki dobrze się połączą, aby uniknąć nadmiernego napowietrzania masy. Dodaj jogurt naturalny i delikatnie wymieszaj. Wlej masę do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem.

Sezon na dynie nie trwa długo, dlatego lepiej się spieszyć
Sezon na dynie nie trwa długo, dlatego lepiej się spieszyćFot. Sławomir Kamiński / Agencja Wyborcza.pl

Możesz umieścić ją w kąpieli wodnej, poprzez włożenie tortownicy do większego naczynia z gorącą wodą. Dzięki temu ciasto będzie idealnie upieczone oraz wilgotne. Piecz przez około 40-50 minut, aż sernik będzie lekko sprężysty. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostudzenia na około godzinę. Następnie chłódź ciasto w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Gotowy deser udekoruj bitą śmietaną lub polewą karmelową. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: