Ciasto dyniowe w formie puszystego sernika zachwyci każdą miłośniczkę i miłośnika jesieni. Łączy w sobie to, co najlepsze - smak, puszystość, lekkość i prostotę. To przepis, który wyjdzie każdemu.
Do jesiennej kawy lub herbaty świetnie się nada sernik dyniowy. To rozkoszny sezonowy deser, którego sposób wykonania jest banalnie prosty. Składniki, które będą ci potrzebne:
UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmniejszysz tym ryzyko pęknięcia wierzchu sernika.
Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół). W dużej misce połącz purée z dyni, twaróg, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, przyprawy i sól. Miksuj tylko do momentu, aż składniki dobrze się połączą, aby uniknąć nadmiernego napowietrzania masy. Dodaj jogurt naturalny i delikatnie wymieszaj. Wlej masę do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem.
Możesz umieścić ją w kąpieli wodnej, poprzez włożenie tortownicy do większego naczynia z gorącą wodą. Dzięki temu ciasto będzie idealnie upieczone oraz wilgotne. Piecz przez około 40-50 minut, aż sernik będzie lekko sprężysty. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostudzenia na około godzinę. Następnie chłódź ciasto w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Gotowy deser udekoruj bitą śmietaną lub polewą karmelową. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.