Rozgrzewająca, pełna smaku, a do tego podana z pysznymi grzankami. Tak można opisać to danie, które wielu osobom może przypaść do gustu. Robi się je błyskawicznie, nie trzeba używać trudnodostępnych składników, a efekt końcowy jest powalający. Zrób i sam się przekonaj co to za cudo.
kokofoundit /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Pieczarki to jeden z najbardziej uniwersalnych składników, które znajdziemy w kuchni. Są dostępne przez cały rok i można je kupić dosłownie wszędzie. Najczęściej sięgamy po nie, gdy chcemy zrobić zapiekanki, sosy czy inne szybkie dania. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, jak doskonałą bazą są dla zup. Pieczarki, dzięki swojemu delikatnemu, lecz wyrazistemu smakowi, mogą stworzyć coś wyjątkowego na talerzu. To idealny sposób na wprowadzenie nowości do codziennych posiłków.
REKLAMA
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie
Zupa krem z pieczarek to prawdziwa uczta. Jej aromat rozchodzi się po całym domu, sprawiając, że trudno się oprzeć, by nie nałożyć sobie dodatkowej porcji. Podczas gotowania wydobywa się ten charakterystyczny zapach, który jeszcze bardziej zachęca do spróbowania. Osobiście podaję tę zupę z czosnkowymigrzankami. To właśnie ten dodatek wprowadza chrupkość i idealnie komponuje się z kremową konsystencją zupy.
Przepis na zupę krem z pieczarek z grzankami
Składniki
500 g pieczarek,
1,5 l bulionu,
kawałek selera,
2 marchewki,
5 ziemniaków,
400 ml mleka kokosowego,
2 łyżki serka topionego,
masło,
natka pietruszki,
sól i pieprz,
gotowe grzanki lub te robione samodzielnie.
Sposób przygotowania
Pieczarki przemyj pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój w plastry. Seler, marchew i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę.
Do garnka wlej bulion i umieść w nim seler, marchew i ziemniaki. Gotuj całość przez około 15 minut, do zmiękczenia.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i delikatnie na niej podsmaż pokrojone pieczarki. Po wysmażeniu umieść je w garnku z warzywami.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie do wywaru serka topionego. Wymieszaj całość do jego rozpuszczenia.
Na koniec zalej całość mlekiem kokosowym, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gdy zupa będzie lekko schłodzona, zmiksuj ją za pomocą blendera na jednolity krem.
Gotową zupę krem podawaj z chrupiącymi grzankami. Smacznego!