Jesień kojarzy się z charakterystycznym zapachem korzennych przypraw. Dodawać go można do prawie każdego deseru, a także do herbat lub ciepłej kawy. Jedną z najpopularniejszych przekąsek w tym okresie są cynamonki. Odkryłam jednak coś smaczniejszego, co bez dwóch zdań przebija je pod każdym względem. Musisz ich spróbować!
Fot. Shutterstock, Darkwisper S
REKLAMA
REKLAMA
Cynamonki, zwane również jako cinnamon rolls, to popularne wypieki wywodzące się ze Szwecji, gdzie znane są jako "kanelbullar". Od lat zachwycają miłośników cynamonu na całym świecie. Ich mięciutkie ciasto i intensywnie aromatyczny zapach są nierozłącznie kojarzone z chłodniejszymi porami roku, zwłaszcza jesienią, gdy szukamy czegoś ciepłego i otulającego. Nic dziwnego, że idealnie komponują się z gorącą kawą, herbatą czy kakao, tworząc atmosferę przytulności.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na cynamonowe róże z ciasta francuskiego
Chociaż klasyczne cynamonki są już same w sobie doskonałe, proponuję coś jeszcze bardziej wyjątkowego: drożdżowe laski cynamonowe. To dłuższa, smuklejsza wersja tych tradycyjnych wypieków, pełna tego samego cynamonowego nadzienia, ale z jeszcze bardziej wyrazistym smakiem. Dodatkowo polane cynamonowym lukrem, zadowolą nawet największych miłośników tego korzennego smaku. Można je z łatwością zabrać na miasto jako szybka przekąska, lub zanieść do pracy, by podzielić się tym smakiem z innymi.
Przepis na drożdżowe laski cynamonowe
Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej,
7 g suchych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
100 g cukru,
80 g masła (roztopionego),
jajko,
szczypta soli,
jajko do posmarowania.
Składniki na nadzienie
100 g miękkiego masła,
150 g cukru,
2 łyżki cynamonu.
Składniki na lukier
150 g cukru pudru,
2 łyżki mleka,
łyżka cynamonu.
Sposób przygotowania
W dużej misce połącz ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Po tym czasie dodaj roztopione masło, jajko, resztę cukru oraz sól, a następnie wsyp pozostałą część mąki. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na placuszek, posmaruj miękkim masłem, a następnie posyp mieszanką cukru i cynamonu.
Tak przygotowane placuszki uformuj w zgrabne laski, przypominające dłuższe bułeczki. Każdą taką bułeczkę umieść w blaszce wysmarowanej masłem. Odstaw je na 15 minut, by mogły wyrosnąć, a następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180°C przez 20-25 minut, aż będą złociste.
W międzyczasie przygotuj lukier, mieszając cukier puder, mleko i cynamon. Po upieczeniu polukruj laski i podawaj na ciepło. Smacznego!