• Link został skopiowany

Zrobisz je raz, a już nigdy nie wrócisz do cynamonek. W nich zamknięty jest cały smak jesieni

Jesień kojarzy się z charakterystycznym zapachem korzennych przypraw. Dodawać go można do prawie każdego deseru, a także do herbat lub ciepłej kawy. Jedną z najpopularniejszych przekąsek w tym okresie są cynamonki. Odkryłam jednak coś smaczniejszego, co bez dwóch zdań przebija je pod każdym względem. Musisz ich spróbować!
Cynamonki / cynamonowe bułki
Fot. Shutterstock, Darkwisper S

Cynamonki, zwane również jako cinnamon rolls, to popularne wypieki wywodzące się ze Szwecji, gdzie znane są jako "kanelbullar". Od lat zachwycają miłośników cynamonu na całym świecie. Ich mięciutkie ciasto i intensywnie aromatyczny zapach są nierozłącznie kojarzone z chłodniejszymi porami roku, zwłaszcza jesienią, gdy szukamy czegoś ciepłego i otulającego. Nic dziwnego, że idealnie komponują się z gorącą kawą, herbatą czy kakao, tworząc atmosferę przytulności.

Zobacz wideo Przepis na cynamonowe róże z ciasta francuskiego

Chociaż klasyczne cynamonki są już same w sobie doskonałe, proponuję coś jeszcze bardziej wyjątkowego: drożdżowe laski cynamonowe. To dłuższa, smuklejsza wersja tych tradycyjnych wypieków, pełna tego samego cynamonowego nadzienia, ale z jeszcze bardziej wyrazistym smakiem. Dodatkowo polane cynamonowym lukrem, zadowolą nawet największych miłośników tego korzennego smaku. Można je z łatwością zabrać na miasto jako szybka przekąska, lub zanieść do pracy, by podzielić się tym smakiem z innymi.

Przepis na drożdżowe laski cynamonowe

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 100 g cukru,
  • 80 g masła (roztopionego),
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • jajko do posmarowania.

Składniki na nadzienie

  • 100 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżki cynamonu.

Składniki na lukier

  • 150 g cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka,
  • łyżka cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce połącz ciepłe mleko, drożdże i łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Po tym czasie dodaj roztopione masło, jajko, resztę cukru oraz sól, a następnie wsyp pozostałą część mąki. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na placuszek, posmaruj miękkim masłem, a następnie posyp mieszanką cukru i cynamonu.
  4. Tak przygotowane placuszki uformuj w zgrabne laski, przypominające dłuższe bułeczki. Każdą taką bułeczkę umieść w blaszce wysmarowanej masłem. Odstaw je na 15 minut, by mogły wyrosnąć, a następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180°C przez 20-25 minut, aż będą złociste.
  5. W międzyczasie przygotuj lukier, mieszając cukier puder, mleko i cynamon. Po upieczeniu polukruj laski i podawaj na ciepło. Smacznego!
Więcej o: