Lasy kryją w sobie smaczne grzyby, które bardzo chętnie zabieramy do domu. Później wymyślamy, co takiego możemy z nich zrobić, a finalnie powstają przepisy, które wyrywają nas z butów. Ta receptura właśnie do takich należy, a po zrobieniu jej już nigdy nie wrócisz do schabowego. Po prostu wybierz tego grzyba, przygotuj go w odpowiedni sposób i podaj na niedzielny obiad.
Fot. lengel76, Getty Images
REKLAMA
REKLAMA
Niedziela to wyjątkowy dzień tygodnia, kiedy to całą rodziną zbieramy się przy stole, by celebrować dzień wolny. Za każdym razem na naszym talerzu można zobaczyć jeden i ten san obraz, czyli ziemniaki, z mizerią i schabowym. Z czasem i on może stać się dla nas monotonny, prawda? Czy szukasz więc sposobu, aby urozmaicić swój niedzielny posiłek? A może jesteś wielkim miłośnikiem grzybów i chcesz spróbować czegoś zupełnie innego niż dotychczas? Jeśli na chociaż jedno pytanie odpowiedziałeś twierdząco, to mam dla ciebie propozycję, która doskonale zastąpi klasyczne kotlety. To coś chrupiącego, a zarazem delikatnego i pełnego smaku. Ciekawa receptura, która idealnie wpisuje się w jesienną aurę, a jej przygotowanie jest szybkie i łatwe. Jeśli szukasz pomysłu na nowoczesny, a jednocześnie swojski posiłek, to danie na pewno cię zachwyci.
REKLAMA
Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami
Mowa o kaniach smażonych w cieście naleśnikowym. Grzyby te, które znane są ze swojej delikatnej struktury i charakterystycznego smaku, mogą być doskonałą alternatywą dla tradycyjnych schabowych. Podane w złocistym, chrupiącym cieście naleśnikowym, stanowią idealny dodatek do obiadu, który na pewno zaskoczy twoich bliskich. Sprawdź, jak łatwo możesz je przygotować w swojej kuchni!
Przepis na kanie smażone w naleśnikowym cieście
Składniki
4 duże kapelusze kani,
jajko,
szklanka mleka,
szklanka mąki,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
pół łyżeczki czosnku granulowanego,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Umyj kapelusze kani i delikatnie je osusz za pomocą ręcznika papierowego. Zwróć uwagę, czy ręcznik nie pozostał na grzybach.
Teraz przygotuj ciasto naleśnikowe. W misce wymieszaj jajko, mleko, przesianą mąkę, sól i pieprz, a także słodką i ostrą paprykę i czosnek. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzej olej. Każdy kapelusz kani zanurz w cieście naleśnikowym i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą złociste i chrupiące.
Podawaj od razu, najlepiej z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!