Grzybobranie to wbrew pozorom nie tylko zbieranie borowików, podgrzybków, maślaczków, kurek i kani. W polskich lasach i na łąkach można natknąć się masę ciekawych, a niekiedy wyjątkowo oryginalnych grzybów, od których wielu niedoświadczonych grzybiarzy trzyma się z daleka. Choć to oczywiście podejście sensowne, bo lepiej odpuścić niż ryzykować zdrowiem, w przypadku młodej purchawicy olbrzymiej warto jednak przyszykować kosze. Choć przez lata był pod ochroną, dziś można go legalnie zbierać, pod warunkiem że jest młody i biały.
Purchawica olbrzymia, zwana również czasznicą olbrzymią, to gigantyczny grzyb, który może osiągnąć nawet 50 cm średnicy i 20 kg wagi. Od sierpnia do października znajdziesz go nie tylko w lasach, lecz także na łąkach, pastwiskach czy w parkach, lecz głównie na północy kraju. Młode okazy przypominają duża, białą piłkę lub ser mozzarella, jednak wraz z upływającym czasem ich gładka powierzchnia zaczyna pękać i robi się najpierw żółta, potem brązowa. Takich okazów nie zbieraj! Ze względu na duże wymiary trudno pomylić ją z czymkolwiek innym, choć oczywiście jeśli pojawią się wątpliwości, warto skonsultować się z bardziej doświadczonym grzybiarzem.
Ponieważ czasznica wygląda co najmniej niecodziennie, wielu grzybiarzy omija ją szerokim łukiem. Ponadto do 2014 roku była pod ścisłą ochroną, przez co wciąż niektórzy wolą po nią nie sięgać. Tymczasem naprawdę warto, gdyż dopóki jest młoda i w białym kolorze, wprost idealnie nadaje się do kuchni. Delikatny, orzechowy posmak sprawia, iż wykorzystasz ją do zup, sosów, sałatek lub zrobisz pyszne kotlety.
Najprostszym sposobem na wykorzystanie czasznicy jest przygotowanie z niej wegetariańskich kotletów à la schabowe. Czego będziesz potrzebować poza grzybem? Ilość składników dobierz do jego rozmiaru.
Czasznicę pokrój na plastry, przypraw wedle uznania, obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej i wrzuć na rozgrzane na patelni masło. Smaż z dwóch stron po około 4 minut, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!