-
Haps
-
Jak przygotować
- Przygotowanie to kilka minut, a efekt powala na kolana. Dodaj składnik ze słoika i patrz jak znika
Przygotowanie to kilka minut, a efekt powala na kolana. Dodaj składnik ze słoika i patrz jak znika
Nie masz pomysłu na pożywny posiłek, który smakiem, a także wyglądem powali wszystkich gości? Ta propozycja jest idealnym wyborem. Nie potrzebujesz do niej składników, których nie masz w domu. Jednak jeden produkt jest tutaj kluczowy. Wygrzeb go ze spiżarni i dodaj.
Słoiki z marynowanymi grzybami często stoją zapomniane w piwnicy, czekając na swoją chwilę chwały podczas świąt lub większych uroczystości. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, jak wspaniałym dodatkiem do codziennych dań mogą być te delikatne, aromatyczne okazy. Marynowane grzyby, odpowiednio połączone z innymi składnikami, stają się takim połączeniem smaków, o jakim nawet nie marzyłeś. Idealnie nadają się do sałatek, podbijając ich smak swoim intensywnym, lekko kwaskowatym aromatem.
Zobacz wideo Śledź pod szubą
Aby stworzyć nie byle jaką sałatkę z marynowanymi grzybami, nie potrzebujesz skomplikowanych składników ani długich godzin w kuchni. Wystarczy kilka warzyw, aromatyczny sos, a efektem będzie pełna smaku kompozycja, która sprawdzi się na każdą okazję. To danie to idealny sposób na ożywienie zapasów i wprowadzenie odrobiny ciekawych smaków do codziennych posiłków. Taka sałatka po zrobieniu potrzebuje chwili w lodówce, by wszystkie smaki mogły się połączyć.
Przepis na sałatkę z marynowanymi grzybami
Składniki
- 250 g grzybków marynowanych,
- 4 większe ugotowane ziemniaki,
- 3 kiszone ogórki,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- cebula,
- 4 łyżki majonezy,
- łyżka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Grzyby odcedzić z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki, cebulę obierz i posiekaj w kostkę, następnie zblanszuj.
- Pozostałe składniki pokrój w kostkę i wszystko razem wymieszaj w jednej większej misce.
- Majonez dokładnie wymieszaj z musztardą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli sos okazał się zbyt gęsty, dodaj 1-2 łyżki przegotowanej zimnej wody i ponownie wymieszaj.
- Składniki znajdujące się w misce zalej przygotowanym sosem, wrzuć również grzybki i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie składniki z pewnością się przegryzą i sałatka będzie gotowa do podania. Smacznego!