• Link został skopiowany

To najlepsza sałatka pod słońcem. Nie dość, że pyszna, to postoi w lodówce nawet 4 dni

Ta sałatka to hit na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się na towarzyskich spotkaniach czy na kolację. Co więcej, możesz przygotować ją wcześniej, gdyż dzięki odpowiednio dobranym składnikom długo zachowuje świeżość. Trudno w to uwierzyć, ile dni może leżeć sałatka w lodówce, nie tracąc smaku.
Sałatka, fot. Archiwum prywatne
Sałatka, fot. Archiwum prywatne

Sałatki zazwyczaj smakują najlepiej, gdy są świeże i podane od razu po przygotowaniu. Po schłodzeniu w lodówce często tracą chrupkość i nie są tak dobre jak na początku. Jednak poniższy przepis to wyjątek. Ta pyszna sałatka zachowuje swoją jakość nawet przez kilka dni, co sprawia, że jest idealna do przygotowania z wyprzedzeniem lub jako zapasowy posiłek na później.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Ile dni może leżeć sałatka w lodówce? Będzie wyśmienita nawet po 3-4 dniach

Sałatka z kurczakiem i ryżem to idealne rozwiązanie, gdy potrzebujesz szybkiego i sycącego posiłku. Bogata w białko i warzywa, nie tylko zaspokoi głód, lecz także dostarczy wartościowych składników odżywczych. Przygotujesz ją w kilka chwil z poniższych składników:

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • szklanka ryżu,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 ogórek,
  • 2 papryki (czerwona i żółta),
  • puszka kukurydzy,
  • puszka ananasa w kawałkach,
  • majonez,
  • sól, pieprz do smaku.

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Filety z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, następnie ostudź, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Następnie dorzuć pokrojone w niewielką kostkę pomidory, ogórka oraz papryki. Kukurydzę i ananasa odsącz z puszek i przełóż do reszty składników. Jeśli ananas jest w dużych kawałkach, możesz go pokroić. Na koniec dodaj chłodny ryż, 3-4 łyżki majonezu i dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania.

PORADA! Możesz zrobić również sałatkę w wersji wegetariańskiej. Wystarczy, że zamiast kurczaka ugotujesz w rosole kotlety sojowe, pokroisz w kostkę i dodasz do warzyw.

Sałatka, fot. Archiwum prywatne
Sałatka, fot. Archiwum prywatne Sałatka, fot. Archiwum prywatne

Jak zrobić samemu majonez domowy? Praktyka czyni mistrza

Domowy majonez to doskonała alternatywa dla sklepowego. Nie dość, że smakuje lepiej, to dodatkowo masz pełną kontrolę nad jego składnikami. Ten przepis jest prosty i zawsze się udaje, a tak przygotowany majonez może stać w lodówce nawet kilka tygodni. Składniki, których będziesz potrzebować:

  • 2 żółtka,
  • łyżeczka musztardy delikatesowej,
  • łyżka octu,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

W misce połącz żółtka, musztardę i ocet, a następnie ubijaj mikserem na niskich obrotach. Stopniowo, cienkim strumieniem, dolewaj olej, nie przestając miksować, aż uzyskasz gęstą i kremową konsystencję. Na koniec dopraw solą i pieprzem według smaku. Gotowy majonez przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: