Ulubionymi sałatkami Polaków są jarzynowa, gyros i ziemniaczana. Moim zdaniem jednak sałatka z kalafiorem bije wszystkie inne na głowę nie tylko smakiem, lecz także z innych powodów. Musisz poznać ten przepis. Sałatkę z kalafiorem robię z wielu okazji, na Wszystkich Świętych zawsze gości na moim stole. Jest sycąca i może stać w lodówce nawet pięć dni.
nnk /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Wśród mnóstwa przepisów na sałatki jedna z nich zasługuje na wyjątkowe uznanie. Sałatka z kalafiora powstała zupełnie przypadkiem - zainspirowałam się przepisem z sieci, ale wzbogaciłam ją o dwa składniki. Ta sałatka idealnie pasuje do grilla, na święta lub rodzinne spotkania. Co jest w niej wyjątkowego? Oczywiście smak, moim zdaniem jest dużo lepsza od innych sałatek z warzywami. Długo też nie podchodzi wodą, a przechowywana w lodówce w szczelnym pojemniku spokojnie przetrwa nawet pięć dni. Jeśli szukasz przepisu idealnego na imprezę lub po prostu na kolację zamiast kanapek, sałatka z kalafiorem będzie idealna.
REKLAMA
Zobacz wideo Ten przepis wystrzeli cię z kapci. Bakłażan rządzi
Wymyśliłam przepis na świetną sałatkę. Kalafior z tymi składnikami to sztos
Składniki:
1 kalafior,
1 puszka fasoli czerwonej (ok. 250 g przed odsączeniem),
40 g sera żółtego w kostce,
40 g wędliny w kostce,
słoiczek selera konserwowego,
pęczek szczypiorku,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
majonez.
Sałatka z kalafiorem - sposób wykonania:
Zacznij od ugotowania kalafiora. Podziel go na jak najmniejsze różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudź. Kalafior do tej sałatki możesz ugotować także dzień wcześniej.
Kiedy kalafior już ostygnie, zajmij się resztą. Fasolę odsącz z zalewy, dodatkowo możesz ją opłukać w zimnej wodzie. Tak samo odsącz seler. Ser i szynkę pokrój w kostkę.
Do miski włóż kalafior, dodaj pokrojone w kostkę ser, szynkę oraz seler i fasolę. Dołóż posiekany szczypiorek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem.
Do sałatki dodaj 2-3 łyżki majonezu i wymieszaj. Pamiętaj, żeby majonezu nie było za dużo, powinien jedynie "skleić" składniki. Po wymieszaniu odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby składniki się połączyły.