• Link został skopiowany

Ten przepis na ciasto marchewkowe mam od pani z cukierni. Mięciutkie i słodkie jak mała wiewióreczka

Jeśli myślisz, że najlepsze ciasto na jesień to placek ze śliwkami lub szarlotka, to pora szybko wyprowadzić cię z błędu. Dziś mamy dla ciebie coś absolutnie magicznego i słodszego od marzenia. To ciasto marchewkowe jest obłędne, a przepis nam od sąsiadki, która pracuje w cukierni. Przydadzą się orzechy, bez tego ani rusz.
Ciasto marchewkowe. Zdj. ilustracyjne
shutterstock.com / Charles Brutlag

Ciasto marchewkowe to idealny wypiek, by osłodzić sobie długie jesienne wieczory. Przepis jest naprawdę bardzo prosty i z powodzeniem zrobi je nawet cukierniczy nowicjusz. Wychodzi mięciutkie, wilgotne i korzenną nutą, a orzechy sprawiają, że przyjemnie będzie chrupać mimo swojej delikatnej puszystości. Wyjmij zeszyt z przepisami i zapisz tę recepturę, na pewno będziesz często do niej wracać. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na najłatwiejsze ciasto na kefirze

Ciasto marchewkowe, czyli jesienna rozpusta

Składniki:

  • ok. 300 g obranej marchewki,
  • 180 g cukru,
  • pełna łyżka cukru waniliowego,
  • 5 dużych jajek,
  • ok. pół szklanki oleju,
  • 300 g mąki pszennej,
  • garść posiekanych orzeszków laskowych,
  • łyżka startego imbiru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli,
  • polewa z białej czekolady lub lukier.

Ciasto marchewkowe z orzechami i imbirem - sposób wykonania:

  1. Odpowiednio wcześniej wyjmij jajka z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Następnie obrane marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z soku. Przełóż do miski.
  2. Przygotuj większą miskę i wbij do niej jajka. Następnie dodaj oba cukry i za pomocą miksera na dużych obrotach utrzyj całość na jasny krem.
  3. Weź trzepaczkę i cały czas mieszając, dodawaj cynamon, drobno posiekane orzechy, starty imbir, proszek do pieczenia i olej.
  4. Kiedy składniki się połączą, partiami dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Nie mieszaj jednak za długo - składniki mają się jedynie połączyć.
  5. Dodaj startą marchewkę i ponownie wymieszaj. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przełóż na nią ciasto i wyrównaj wierzch.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu udekoruj ciasto polewą z białej czekolady, lukrem lub po prostu cukrem pudrem.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: