Dania wykonywane z warzyw są szalenie pyszne i chyba każdy się ze mną zgodzi. Jeśli do tego przepis nie jest skomplikowany, to jeszcze chętniej po nie sięgamy. Siostra Anastazja pokazała swoją recepturę na danie, które zrobi furorę na stole. Nie jest wymagające, a smak powali wiele osób na kolana.
Fot. Shutterstock, Krzysztof Slusarczyk / Facebook Siostra Anastazja
REKLAMA
REKLAMA
Siostra Anastazja od lat jest jedną z najbardziej charakterystycznych osób, od której gotowania uczą się Polacy. Jej przepisy są proste, szybkie i nie wymagają szczególnych umiejętności kulinarnych. Są odpowiednie dla osób początkujących, a także dla bardziej doświadczonych kucharzy. Właśnie tym wszystkim przyciąga do siebie i sprawia, że jej receptury odtwarzane są w wielu domach.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Niejednokrotnie pokazywaliśmy jak przyrządzić desery, sałatki, czy dania główne, którymi podzieliła się zakonnica. Dziś jednam mamy dla was coś, co łączy w sobie jedno z najsmaczniejszych warzyw z mięsem. Mowa tu o faszerowanej papryce, a do jej zrobienia nie trzeba wiele. Zaopatrz się w dorodną paprykę, mięso mielone, ryż, cebulę i podstawowe przyprawy, a cała reszta zrobi się prawie sama. Takie danie spokojnie wystarczy na kilka dni, dlatego obiad lub kolację masz już z głowy.
Przepis na faszerowaną paprykę siostry Anastazji
Składniki
5 dużych czerwonych papryk,
350 g mięsa wieprzowego,
150 g białego ryżu,
duża cebula,
olej do smażenia,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Paprykę przemyj i odetnij czepeczki, środek dokładnie oczyść z gniazd nasiennych. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo do momentu zarumienienia. Po wysmażeniu odstaw na bok i pozostaw do ostudzenia.
Ryż przemyj pod bieżącą wodą i umieść w rondelku. Zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie odcedź i również pozostaw do ostudzenia.
Mięso mielone posiekaj za pomocą noża, jeśli masz taką możliwość możesz je ponownie zmielić w maszynce.
Do większej miski przenieś mięso, ryż i cebulę. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
Każdą paprykę nadziej przygotowanym farszem. Górę przykryj odciętą wcześniej czapeczką i ułóż na blaszce wyłożoną folią aluminiową lub w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Wstaw na nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Podczas pieczenia kontroluj warzywa, nie powinny się one za bardzo przypalić. Po tym czasie pozostaw je do lekkiego wystudzenia, następnie podaj na obiad lub kolację.