• Link został skopiowany

Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie

Są takie przepisy, do których chętnie wracamy i ciężko zastąpić ich smak czymś innym. Tak jest w przypadku ciasta drożdżowego, które wielu z nas kojarzy się z przyjemnymi chwilami dzieciństwa i wizytami u babci. Dziś właśnie mamy dla was przepis na ciasto drożdżowe, które robiła moja babcia. Trzymała się jednej zasady, a ciasto prawie "uciekało" z miski.
Ciasto drożdżowe
Justyna Troc /Shutterstock

Starsze pokolenie twierdziło, że prawdziwa, dobra gospodyni musi umieć zrobić trzy rzeczy - pyszny rosół, delikatny biszkopt oraz puszyste ciasto drożdżowe. Kiedy młoda dziewczyna umiała te trzy rzeczy, mogła wychodzić za mąż. Dziś na szczęście nikt nie ocenia naszego przygotowania do małżeństwa na podstawie umiejętności zrobienia ciasta, niemniej jednak warto ją posiadać i dziś zdradzimy ci najlepszy, stary przepis babci na klasyczny drożdżowiec. Co było ważne? Oczywiście temperatura i cisza. Babcia mówiła, że kiedy ciasto rośnie, trzeba być absolutnie cicho, bo inaczej nie wyrośnie. Czy to prawda, czy nie, nie wiem, ale nie chciałam kusić losu. Może dlatego ciasto zawsze pięknie rosło i smakowało jak marzenie?

Zobacz wideo Zobacz przepis na łatwe ciasto na kefirze

Przepis babci na ciasto drożdżowe. Wychodzi za każdym razem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 450 lub 500,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • ok. 5 łyżek cukru,
  • 2 żółtka,
  • 250 ml mleka,
  • dodatkowo: ulubione owoce, bakalie, kandyzowane skórki.

Ciasto drożdżowe babci - sposób wykonania:

  1. Masło włóż do rondelka i rozpuść. Pozostaw, by nieco przestygło. W tym czasie podgrzej mleko. Nie może być cieplejsze niż 40 stopni.
  2. Przygotuj miskę (upewnij się, że nie jest zimna) i wkrusz do niej drożdże. Następnie dodaj cukier i je rozetrzyj. Dodaj także 4 łyżki mąki pszennej i mleko. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Miskę z rozczynem oczywiście przykryj ściereczką.
  3. Kiedy zaczyn będzie już mocno spieniony, przesiej do niego resztę mąki, dodaj rozmącone żółtka i zacznij wyrabiać ciepłymi dłońmi, stopniowo wlewając roztopione masło.
  4. Czas wyrabiania ciasta drożdżowego może trwać nawet 20 minut. Kiedy już zacznie odchodzić od dłoni, lekko je uklep i ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, tym razem na godzinę.
  5. Kiedy ciasto już zdecydowanie wyrośnie, przełóż je do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wierzch ciasta możesz wysmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto drożdżowe piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40-50 minut.
Więcej o: