To jest lepsze od ogórków i papryki w słoikach. Zrób je, by mieć zapasy na zimę

Na półkach, które znajdują się w piwnicy lub w spiżarniach możemy znaleźć wiele smakołyków. Zaczynając od tych z dżemami i sokami, a kończąc na marynowanych grzybkach. By nieco wzbogacić zbiory, warto do nich dodać kilka słoików z tym przysmakiem. Przyda się na chłodniejsze wieczory.

Przygotowując się do okresu jesienno-zimowego zazwyczaj wykonujemy znane nam przysmaki, które nigdy nie zawodzą. W naszych zapasach możemy więc znaleźć kiszone i konserwowe ogórki, grzybki, cukinie i paprykę w marynacie, a także owocowe soki i dżemy. Wszystko to jest w późniejszym czasie wyciągane do obiadów i kolacji, a każdy zachwyca się ich smakiem. By jednak nieco urozmaicić swoje zapasy, warto także zrobić coś innego. O tym mało kto pomyśli, a niektórzy nawet nie znają przepisu. Ten przysmak spodoba się wielu osobom i doda głębokiego smaku do wielu potraw.

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Moją propozycją jest zamknięcie  w słoikach czosnek, który zalany jest olejem. By warzywo nabrało ciekawego smaku, nie można zapomnieć o paprykach i ziołach. Tak przygotowane świetnie wzbogaci smak sałatek i mięs, a marynata może przydać się do dressingów.

Przepis na czosnek marynowany z wędzoną papryką i ziołami

Składniki

  • 300 g ząbków czosnku,
  • 500 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki papryki wędzonej,
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie słoików. Oczyść je, przemyj i wyparz. Upewnij się, że naczynia są wysuszone i masz do nich pasujące zakrętki.
  2. Teraz zajmij się pozostałymi składnikami. Cały czosnek obierz z łupin, a do słoiczków wsyp po łyżce ziół prowansalskich, a także paprykę wędzoną i słodką.
  3. Gdy przyprawy już znajdują się w naczyniach, zacznij układać w nich czosnek. Całość zalej olejem, powinien on zakrywać wszystkie ząbki czosnku. Dokładnie zakręć wszystkie słoiki i umieść je w garnku, którego dno wyłożone jest czystymi ścierkami. Do garnka wlej wodę do 3/4 wysokości słoików i ustaw je na średnim ogniu. Od zagotowania pasteryzuj je przez 20 minut.
  4. Po upływie tego czasu, ostrożnie wyjmij naczynia z garnka i ustaw na blacie do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia, przechowuj w chłodnym miejscu.
Więcej o: