• Link został skopiowany

Bez zagniatania i jajek, jest lepsza od tradycyjnej. Szarlotka "3 szklanki" jest gwiazdą każdej kuchni

Szarlotka to królowa jesieni i właśnie teraz robiona jest najczęściej. Dodatkowo uważana jest za deser, który nie ma sobie równych. Można ją znaleźć w każdej cukierni, kawiarni i w sklepie. Wiele osób wykonuje ją również w domu, jednak cały ten proces często okazuje się wymagający. By przyspieszyć jej przygotowanie, zdradzam ten przepis. Jest banalnie prosty.
Szarlotka, fot. Archiwum prywatne
Szarlotka, fot. Archiwum prywatne

Klasyczny przepis na szarlotkę mówi, że jest ona zrobiona na kruchym lub półkruchym cieście, połączona z tartymi jabłkami z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Jednak taka jej wersja okazuje się bardzo wymagająca i czasochłonna. Nie każdy ma czas na jej przyrządzenie, pomimo chęci jej zjedzenia. Na całe szczęście istnieje przepis, który sprawia, że wypiek ten zrobiony jest błyskawicznie. Spodoba się on każdemu, kto nie chce spędzać wielu godzin w kuchni.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Aby wykonać ciasto z jej przepisu, warto zastosować się do reguły trzech szklanek. Dzięki niej nie będziesz musiał zagniatać ciasta, a dodatkowo nie znajdziesz w nim żadnego jajka. Pewnie wiele osób powie, że takie ciasto nie może się udać, jednak w odpowiedzi mogę powiedzieć, że jest ono nawet lepsze od klasycznego przepisu.

Przepis na szarlotkę 3 szklanki

Składniki

  • szklanka kaszy manny,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 dużych jabłek,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • szklanka mleka,
  • masło,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, a także kaszę. Wsyp również szczyptę soli i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  2. Jabłka przemyj, obierz i podziel na mniejsze kawałki. Usuń również gniazda nasienne i zetrzyj owoce na tarce o grubych oczkach. Do przygotowanych jabłek wlej sok z cytryny i wsyp cynamon. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  3. Blaszkę wysmaruj cienką warstwą masła. Następnie na dnie wysyp 1/4 mieszanki, która została zrobiona z suchych składników. Delikatnie przyciśnij, by przykleiła się do spodu. Na tak przygotowane ciasto wyłóż 1/3 część jabłek. Czynność powtórz do całkowitego wykorzystania składników. Ostatnia warstwa powinna być zrobiona z suchych składników.
  4. Tak przygotowane warstwy zalej wcześniej podgrzanym mlekiem. By płyn mógł dostać się do każdej części ciasta, nakłuj je za pomocą widelca.
  5. Na sam koniec, gotowe ciasto włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
  6. Po wypieczeniu pozostaw je do lekkiego przestudzenia. Serwuj je z dodatkiem lodów lub cukru pudru.
Więcej o: