• Link został skopiowany

Biją na głowę kotlety z kani. Od lat wybieram "gwiaździstą" siostrę. Wychodzą 100 razy lepsze

Pomyłki wśród grzybiarzy zdarzają się często. Szczególnie jeśli w grę wchodzi czubajka gwiaździsta, która do złudzenia może przypominać popularną kanię. To wyjątkowo smaczny gatunek, który będzie jak znalazł do przygotowania soczystych i aromatycznych kotletów grzybowych.
grzybowe kotlety
Dar1930 / Getty Images/iStockphoto

Kanie najczęściej spotkamy na skraju lasów, przy słonecznych drogach leśnych, a także na łąkach i pastwiskach. Choć rzadko, zdarza się, że rosną głębiej w lesie. Niektóre są tak duże, że trudno je zmieścić na największej patelni. Co ciekawe, każda kania jest czubajką, ale nie każda czubajka to kania. Na szczególną uwagę zasługuje czubajka gwiaździsta, która wyglądem przypomina popularnego grzyba, a w kuchni również zachwyca walorami smakowymi.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Czy czubajka gwiaździsta jest jadalna? Już nie będziesz mieć wątpliwości, jaki grzyb trafił do koszyka

Czubajka gwiaździsta jest wyraźnie mniejsza od kani, dzięki czemu możemy je rozróżnić. Jej kapelusz osiąga do 12 cm średnicy, a trzon do 20 cm. Ma siwobrązowy kapelusz pokryty drobnymi łuseczkami i ciemniejszymi strzępkami na wierzchołku. Trzon ma marmurkowy wzór, a pierścień jest bardziej lejkowaty lub dyskowaty. Miąższ przy trzonie czasem delikatnie różowieje. Występuje głównie w lasach, rośnie w grupach i dobrze znosi transport w koszyku. Jest smacznym grzybem jadalnym, który można wykorzystać w kuchni w wielu potrawach.

Kotlety z kani? Lepiej przygotuj grzybowy rarytas z czubajki gwiaździstej

Choć mniejsze i mniej mięsiste od kani, czubajki gwiaździste są równie smaczne. Świetnie sprawdza się w kuchni na różne sposoby. Doskonale smakuje w zestawieniu z jajkami oraz wyśmienicie nadaje się do smażenia w panierce jako kotlety, lecz także do duszenia, pieczenia oraz jako dodatek do zup i sosów. Czubajka gwiaździsta charakteryzuje się łagodnym, delikatnym smakiem, przypominającym kanię, lecz subtelniejszym. Do przygotowania kotletów grzybowych potrzebujesz:

  • kapelusze czubajki gwiaździstej,
  • jajko (1-2 sztuki, w zależności od liczby i wielkości grzybów),
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia (np. olej roślinny lub masło).
Czubajki kanie / zdjęcie ilustracyjne
Czubajki kanie / zdjęcie ilustracyjnewjarek / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Przepis krok po kroku:

  1. Dokładnie umyj kapelusze czubajki gwiaździstej i osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. W misce roztrzepcie jajka, a w drugiej przygotuj bułkę tartą. Każdy kapelusz obtocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej, dbając o to, aby były równomiernie pokryte.
  3. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron, aż będą chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku (około 3-4 minut z każdej strony).
  4. Podawajcie kotlety z ziemniakami i surówką lub na kanapkach jako alternatywę dla mięsnych opcji. Będą idealne nie tylko dla osób na diecie wegetariańskiej.

OSTRZEŻENIE! Zawsze dokładnie usmaż lub ugotuj czubajkę gwiaździstą przed spożyciem, ponieważ surowe grzyby mogą być ciężkostrawne i powodować dolegliwości żołądkowe, a dobrze przygotowane są bezpieczne i smaczne.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: