• Link został skopiowany

Przepis na jesienne gofry. Będą mięciutkie i pachnące, ale ten dodatek do ciasta cię zaskoczy

Wszyscy uwielbiamy gofry, ale dzisiejszy przepis naprawdę wystrzeli was z kapci. Mamy jesień, więc korzystajmy z jej darów i nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Chociaż gofry kojarzą nam się raczej z wakacjami i upalnymi dniami, te są tak jesienne, jak tylko można. To przez dwa dodatki.
Gofry
Gofry, fot. archiwum prywatne

Nie istnieje jeden słuszny przepis na gofry. Niektórzy robią je z mlekiem, inni z maślanką. Jedni używają zwykłej, pszennej mąki, inni stawiają na mąkę pełnoziarnistą. Jedni robią je na słodko, inni wolą je w wersji wytrawnej. Dziś mamy dla was gofry w wersji jesiennej - będą oczywiście z cynamonem i jabłkami. Tylko że jabłka zetrzemy i dodamy do ciasta. Gwarantujemy, że długo nie zapomnisz tego smaku. 

Zobacz wideo Te gofry pokochają i dzieci i dorośli. Zobacz nasze wideo

Jesienne gofry - przepis idealny na śniadanie i podwieczorek

Składniki:

  • 500 ml maślanki,
  • 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
  • 3 czubate łyżki jabłek startych na tarce (możesz użyć domowej konfitury),
  • 2 średnie jajka,
  • ok. 70 g masła (należy je roztopić),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • ulubione dodatki do podania.

Gofry z jabłkami i cynamonem - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zetrzyj obrane jabłka na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza maślanka i jajka, mają temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej maślankę, wbij jajka i dodaj jabłka, cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
  3. Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki.
  4. Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie chochelką nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut.

Z czym podawać takie pyszne gofry? Z czym tylko chcesz. Moim zdaniem są pyszne same w sobie i wiele im nie potrzeba. Możesz podać je jedynie oprószone cukrem pudrem. Będą smakować także z bitą śmietaną oraz gałką waniliowych lodów. Wówczas to będzie już deser pełną gębą. 

Więcej o: