Wszyscy uwielbiamy gofry, ale dzisiejszy przepis naprawdę wystrzeli was z kapci. Mamy jesień, więc korzystajmy z jej darów i nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Chociaż gofry kojarzą nam się raczej z wakacjami i upalnymi dniami, te są tak jesienne, jak tylko można. To przez dwa dodatki.
Gofry, fot. archiwum prywatne
REKLAMA
REKLAMA
Nie istnieje jeden słuszny przepis na gofry. Niektórzy robią je z mlekiem, inni z maślanką. Jedni używają zwykłej, pszennej mąki, inni stawiają na mąkę pełnoziarnistą. Jedni robią je na słodko, inni wolą je w wersji wytrawnej. Dziś mamy dla was gofry w wersji jesiennej - będą oczywiście z cynamonem i jabłkami. Tylko że jabłka zetrzemy i dodamy do ciasta. Gwarantujemy, że długo nie zapomnisz tego smaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Te gofry pokochają i dzieci i dorośli. Zobacz nasze wideo
Jesienne gofry - przepis idealny na śniadanie i podwieczorek
Składniki:
500 ml maślanki,
300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
Na samym początku zetrzyj obrane jabłka na tarce o najdrobniejszych oczkach. Następnie upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza maślanka i jajka, mają temperaturę pokojową.
Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej maślankę, wbij jajka i dodaj jabłka, cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki.
Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie chochelką nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut.
Z czym podawać takie pyszne gofry? Z czym tylko chcesz. Moim zdaniem są pyszne same w sobie i wiele im nie potrzeba. Możesz podać je jedynie oprószone cukrem pudrem. Będą smakować także z bitą śmietaną oraz gałką waniliowych lodów. Wówczas to będzie już deser pełną gębą.