Te śledzie to mistrzostwo smaku. Nie czekam do świąt i robię całą jesień. Ważne są grzyby

Śledzie kojarzą się głównie ze świętami, zwłaszcza z Bożym Narodzeniem, ale kiedy poznasz przepis na śledzie gajowego, nie wytrzymasz i będziesz je robić na okrągło. To idealna zakąska i świetna przystawka na każda okazję, a najważniejszy dodatek teraz niemal sam wychodzi z lasu. Musisz spróbować.

W mojej rodzinie na każdej imprezie i podczas zwykłych posiadówek na stole obowiązkowo muszą pojawiać się śledzie. Najczęściej stawialiśmy na klasyczne śledziki w occie z cebulką lub nieco delikatniejsze śledzie w śmietanie, ale odkąd w ręce wpadł mi przepis na śledzie gajowego, robię je na każdą okazję. Połączenie śledzi, grzybów i ogórków to prawdziwy majstersztyk, a kiedy sezon na grzyby trwa, robię je niemal na okrągło. Wystarczy do nich kromka chleba z masłem i można umierać ze szczęścia. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną sałatkę ze stekiem z tuńczyka

Najlepszy przepis na śledzie. Dodaj grzybki i kilka dodatków

Składniki:

  • ok. 500-600 g solonych płatów śledziowych,
  • ok. 400 g świeżych leśnych grzybów, 
  • 3 cebule, polecam szalotki, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • kilka ogórków konserwowych,
  • 130 ml oleju,
  • 4 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • kilka kulek ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe, 5-6 ziaren pieprzu,
  • sól i mielony pieprz do smaku.

Śledzie gajowego - sposób wykonania:

  1. Zacznij od namoczenia śledzi. Płaty włóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je, aż pozbędą się nadmiaru soli - najlepiej zmień w tym czasie wodę 2-3 razy. W tym samym czasie zajmij się grzybami. Dokładnie je oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz maślaków, możesz dodatkowo obrać je ze skóry.
  2. Cebulę pokrój w piórka. Przygotuj większy rondel lub garnek z grubym dnem. Dodaj do niego olej, ziele angielskie, liście laurowe i podgrzewaj na wolnym ogniu, by zaromatyzować olej. Uważaj jednak, by przyprawy nie zaczęły się palić.
  3. Kiedy przyprawy oddadzą swój aromat, dodaj cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj całość przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodaj koncentrat oraz pokrojone śledzie. Zmniejsz moc palnika, dodaj cukier, sól i pieprz. Duś na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
  5. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki, ponownie wymieszaj całość i przełóż do słoiczków. Śledzie gajowego najlepiej smakują następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.
Więcej o: