Śledzie kojarzą się głównie ze świętami, zwłaszcza z Bożym Narodzeniem, ale kiedy poznasz przepis na śledzie gajowego, nie wytrzymasz i będziesz je robić na okrągło. To idealna zakąska i świetna przystawka na każda okazję, a najważniejszy dodatek teraz niemal sam wychodzi z lasu. Musisz spróbować.
Beata Krolikiewicz /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
W mojej rodzinie na każdej imprezie i podczas zwykłych posiadówek na stole obowiązkowo muszą pojawiać się śledzie. Najczęściej stawialiśmy na klasyczne śledziki w occie z cebulką lub nieco delikatniejsze śledzie w śmietanie, ale odkąd w ręce wpadł mi przepis na śledzie gajowego, robię je na każdą okazję. Połączenie śledzi, grzybów i ogórków to prawdziwy majstersztyk, a kiedy sezon na grzyby trwa, robię je niemal na okrągło. Wystarczy do nich kromka chleba z masłem i można umierać ze szczęścia.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną sałatkę ze stekiem z tuńczyka
Najlepszy przepis na śledzie. Dodaj grzybki i kilka dodatków
Składniki:
ok. 500-600 g solonych płatów śledziowych,
ok. 400 g świeżych leśnych grzybów,
3 cebule, polecam szalotki,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
kilka ogórków konserwowych,
130 ml oleju,
4 łyżki octu,
2 łyżki cukru,
kilka kulek ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe, 5-6 ziaren pieprzu,
sól i mielony pieprz do smaku.
Śledzie gajowego - sposób wykonania:
Zacznij od namoczenia śledzi. Płaty włóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je, aż pozbędą się nadmiaru soli - najlepiej zmień w tym czasie wodę 2-3 razy. W tym samym czasie zajmij się grzybami. Dokładnie je oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz maślaków, możesz dodatkowo obrać je ze skóry.
Cebulę pokrój w piórka. Przygotuj większy rondel lub garnek z grubym dnem. Dodaj do niego olej, ziele angielskie, liście laurowe i podgrzewaj na wolnym ogniu, by zaromatyzować olej. Uważaj jednak, by przyprawy nie zaczęły się palić.
Kiedy przyprawy oddadzą swój aromat, dodaj cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj całość przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodaj koncentrat oraz pokrojone śledzie. Zmniejsz moc palnika, dodaj cukier, sól i pieprz. Duś na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki, ponownie wymieszaj całość i przełóż do słoiczków. Śledzie gajowego najlepiej smakują następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.