Najlepsza czerwona zupa to nie pomidorowa. Weź to warzywo i włącz piekarnik, zadzieje się magia

Jeśli znudziły ci się oklepane i przewidywalne pomidorówki albo krupniki i szukasz na obiad czegoś naprawdę super, mamy idealny przepis. Zupa paprykowa to kulinarna podróż do gorących smaków południowych, sprawdzi się zwłaszcza w dni, kiedy za oknem szaro i buro. Zanim zabierzesz się za gotowanie, nastaw piekarnik.

Zupa paprykowa to świetna propozycja obiadowa, kiedy chcesz nieco rozpieścić siebie i swoich bliskich czymś niebanalnym i naprawdę pysznym. Polacy uwielbiają zupy, jednak na naszych stołach nieczęsto goszczą zupy krem, a zupa paprykowa jest prawdziwą rzadkością, a szkoda. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić zupę paprykową, która będzie aromatyczna, rozgrzewająca i po prostu idealna na jesień. Pamiętaj jednak, że niepowtarzalny smak i aromat gwarantuje wcześniejsze upieczenie papryk. Kiedy skórka będzie niemal czarna, możesz mieć pewność, że zupa wyjdzie idealna.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną zupę dyniową

Zupa paprykowa. Powrót do smaków lata w środku jesieni

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk,
  • ok. 800 ml bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • odrobina koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, lubione zioła,
  • oliwa z oliwek,
  • do podania: grzanki, pokruszony ser typu feta, ulubione pestki lub nasiona.

Zupa z pieczonych papryk - sposób wykonania:

  1. Papryki prekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż je na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie nasmaruj je oliwą i piecz w piekarniku na grzanym do 200 stopni, aż skórka stanie się ciemna, a miejscami wręcz przypalona. Następnie wyjmij papryki z piekarnika i obierz je ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 2 minuty i dodaj pieczoną paprykę, ulubione zioła oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wszystko przez ok. 10 minut.
  3. Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dopraw do smaku przyprawami i gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem ręcznym na gładki krem i podawaj z grzankami lub serem.

Wskazówka: Żeby skórka z papryki łatwiej się obierała, musisz ją dodatkowo zaparzyć. Wystarczy, że upieczone papryki włożysz do pojemnika na żywność, szczelnie przykryjesz i odłożysz na kilkanaście minut. Skórka będzie odchodzić bez żadnego problemu.

Więcej o: