Przepisów na sałatki ryżowe jest całe mnóstwo, ale jedna moim zdaniem jest dużo lepsza od pozostałych. Świetnie pasuje na piątkową kolację lub poczęstunek podczas spotkań w większym gronie i różnych świąt. Robi się ją tyle, co gotuje się i studzi ryż. Oprócz tego ważnych jest jeszcze kilka dodatków.
vivooo /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kiedy nadchodzi piątek i zaczyna się weekend, robię miskę pysznej sałatki ryżowej z tuńczykiem. Zawsze obiecuję sobie, że tym razem zrobię więcej, żeby chociaż wystarczyło na śniadanie w sobotę, ale jest tak pyszna, że całość znika już za jednym posiedzeniem przy stole. Ta sałatka jest pyszna, aromatyczna i jak tylko uda się jej przetrwać kilka dni, nie podejdzie wodą. To idealna opcja na imprezę i zwyczajny posiłek, kiedy chcemy pocieszyć się po ciężkim dniu.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na sałatkę ze stekiem z tuńczyka
Sałatka ryżowa z tuńczykiem. Na kolację i od święta
Składniki:
3 torebki ryżu,
słoik ogórków konserwowych,
2 czerwone cebule,
3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
6 jajek ugotowanych na twardo,
puszka kukurydzy,
sól, pieprz i majonez do smaku.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem - sposób wykonania:
Wodę zagotuj z odrobiną soli. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp ryż - nie gotuj go w torebkach, ponieważ może się posklejać. Następnie odcedź ryż i pozostaw do ostygnięcia. Powinien być ugotowany al dente.
Kiedy ryż się gotuje, ugotuj jajka na twardo i ostudź. Pokrój ogórki i cebulę w kostkę. Tuńczyka zaś odcedź z zalewy i poszarp widelcem. Kukurydzę także odcedź z zalewy.
Ostudzony ryż przełóż do miski, dodaj ogórki, tuńczyka, cebulę i odsączoną kukurydzę i jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj całość z majonezem. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny, by smaki się przegryzły.