Najlepszy przepis na zupę ogórkową. Pomiń jeden krok, a wyjdzie sto razy smaczniejsza

Zupa ogórkowa to klasyk nad klasykami. Przepisów jest prawdopodobnie tyle, ilu Polaków. Niektórzy robią ją na mięsie, ale zupa ogórkowa bez mięsa smakuje równie dobrze, naprawdę niczego jej nie brakuje. Wystarczy odpowiednio obejść się z ogórkami, które nadają jej charakterystycznej kwaśności, by później cieszyć się smacznym obiadem.

Zupa ogórkowa z mięsem, zupa ogórkowa bez mięsa. Każdy robi ją tak jak lubi najbardziej. Niezależnie od tego, na który przepis się zdecydujesz, pamiętaj, by nie posunąć się za daleko z ogórkami kiszonymi. Po pierwsze nie powinno się ich obierać, po drugie warto do garnka wlać też trochę soku z nich, by podkręcić smak dania. Niektórzy dodatkowo podsmażają ogórki przed dodaniem ich do zupy, choć nie jest to konieczny krok. Jak zrobić dobrą zupę ogórkową bez mięsa? Poniżej podajemy prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi - nawet ten, kto jeszcze nigdy tej potrawy nie robił.

Zobacz wideo Przesolona zupa? To nie sytuacja bez wyjścia! Oto sposoby, by ją uratować

Zupa ogórkowa bez mięsa. Przepis szybki i prosty

Składniki:

  • 500 g kiszonych ogórków,
  • szklanka soku z kiszonych ogórków,
  • 300 g ziemniaków,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • 150 g śmietany 18 proc.,
  • 50 g masła,
  • oliwa do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek do podania.

Sposób przygotowania:

Obieramy cebulę, marchewkę i ziemniaki. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce. W dużym garnku z grubym dnem podsmażamy na maśle i oliwie cebulę z ziemniakami. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę, chwilę podsmażamy i wlewamy bulion. Zagotowujemy. 

W międzyczasie ścieramy na tarce ogórki. Ważne, by nie przedtem nie obierać ich ze skórki. To w niej jest najwięcej smaku oraz cennych składników odżywczych. Taka zupa ogórkowa będzie smakować znacznie, znacznie lepiej. Gdy ziemniaki będą ugotowane, dodajemy starte ogórki oraz sok z nich, który również nada zupie głębszego i kwaśniejszego aromatu. Gotujemy na niedużym ogniu przez około 15-20 minut. Na koniec zabielamy zupę śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.

Jak to zrobić, by śmietana się nie zwarzyła? To proste. Do miseczki wlewamy kilka łyżek gorącej zupy.  Dodajemy śmietanę, mieszamy i dopiero taką mieszankę wlewamy do garnka. Dzięki wyrównaniu temperatury śmietana się nie zwarzy, a zupa ogórkowa będzie wyglądać apetycznie.

Więcej o: