Zupa ogórkowa z mięsem, zupa ogórkowa bez mięsa. Każdy robi ją tak jak lubi najbardziej. Niezależnie od tego, na który przepis się zdecydujesz, pamiętaj, by nie posunąć się za daleko z ogórkami kiszonymi. Po pierwsze nie powinno się ich obierać, po drugie warto do garnka wlać też trochę soku z nich, by podkręcić smak dania. Niektórzy dodatkowo podsmażają ogórki przed dodaniem ich do zupy, choć nie jest to konieczny krok. Jak zrobić dobrą zupę ogórkową bez mięsa? Poniżej podajemy prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi - nawet ten, kto jeszcze nigdy tej potrawy nie robił.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obieramy cebulę, marchewkę i ziemniaki. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce. W dużym garnku z grubym dnem podsmażamy na maśle i oliwie cebulę z ziemniakami. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy marchewkę, chwilę podsmażamy i wlewamy bulion. Zagotowujemy.
W międzyczasie ścieramy na tarce ogórki. Ważne, by nie przedtem nie obierać ich ze skórki. To w niej jest najwięcej smaku oraz cennych składników odżywczych. Taka zupa ogórkowa będzie smakować znacznie, znacznie lepiej. Gdy ziemniaki będą ugotowane, dodajemy starte ogórki oraz sok z nich, który również nada zupie głębszego i kwaśniejszego aromatu. Gotujemy na niedużym ogniu przez około 15-20 minut. Na koniec zabielamy zupę śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.
Jak to zrobić, by śmietana się nie zwarzyła? To proste. Do miseczki wlewamy kilka łyżek gorącej zupy. Dodajemy śmietanę, mieszamy i dopiero taką mieszankę wlewamy do garnka. Dzięki wyrównaniu temperatury śmietana się nie zwarzy, a zupa ogórkowa będzie wyglądać apetycznie.