Jesienne placuszki z kiszonej kapusty. Lepsze niż z bieszczadzkiej chałupy

Wszyscy tylko ziemniaczane i ziemniaczane. A prawda jest taka, że placki z kiszonej kapusty są o niebo lepsze i powie wam to każdy bieszczadzki zakapior lub miłośnik prostej, acz pysznej podkarpackiej strawy. Fuczki, bo o nich mowa, są pyszne, chrupiące i pełne smaku, a zrobisz je niemal z zamkniętymi oczami.

Fuczki wywodzą się z kuchni łemkowskiej i bieszczadzkiej. To nic innego jak chrupiące placuszki z kapusty kiszonej, podawane najczęściej z kwaśną śmietaną. Przepis na fuczki jest prosty, ale ważna jest mąka, którą dodajemy. Jeśli chcemy, by placki z kapusty smakowały jak przed laty w bieszczadzkich chatach, powinniśmy używać jedynie pełnoziarnistej.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placki z cukinii

Placki z kiszonej kapusty - przepis na bieszczadzkie fuczki

Składniki:

  • ok. 300 g kapusty kiszonej, porządnie odciśniętej z soku,
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki (pszennej lub orkiszowej),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • ok. 1/3 szklanki mleka lub 3 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta kminku,
  • kwaśna śmietana do podania,
  • olej roślinny do smażenia.

Placki z kapusty kiszonej - sposób wykonania:

  1. Odciśniętą kapustę pokrój, by pojedyncze "kapuściane włosy" nie ciągnęły się podczas jedzenia. Cebulę także pokrój, ale w dosyć drobną kostkę. Następnie kapustę i cebulę przełóż do miski.
  2. Do posiekanej kapusty wlej mleko, wbij jajko i dodaj przyprawy. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę jogurtu naturalnego.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2-3 łyżki oleju. Następnie nakładaj porcję ciasta na fuczki i lekko je spłaszcz na patelni, by nie były za grube. Na średniej mocy palnika smaż je, aż będą rumiane z obu stron. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.
Więcej o: