-
Haps
-
Jak przygotować
- Jesienne placuszki z kiszonej kapusty. Lepsze niż z bieszczadzkiej chałupy
Jesienne placuszki z kiszonej kapusty. Lepsze niż z bieszczadzkiej chałupy
Wszyscy tylko ziemniaczane i ziemniaczane. A prawda jest taka, że placki z kiszonej kapusty są o niebo lepsze i powie wam to każdy bieszczadzki zakapior lub miłośnik prostej, acz pysznej podkarpackiej strawy. Fuczki, bo o nich mowa, są pyszne, chrupiące i pełne smaku, a zrobisz je niemal z zamkniętymi oczami.
Fuczki wywodzą się z kuchni łemkowskiej i bieszczadzkiej. To nic innego jak chrupiące placuszki z kapusty kiszonej, podawane najczęściej z kwaśną śmietaną. Przepis na fuczki jest prosty, ale ważna jest mąka, którą dodajemy. Jeśli chcemy, by placki z kapusty smakowały jak przed laty w bieszczadzkich chatach, powinniśmy używać jedynie pełnoziarnistej.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne placki z cukinii
Placki z kiszonej kapusty - przepis na bieszczadzkie fuczki
Składniki:
- ok. 300 g kapusty kiszonej, porządnie odciśniętej z soku,
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki (pszennej lub orkiszowej),
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- ok. 1/3 szklanki mleka lub 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta kminku,
- kwaśna śmietana do podania,
- olej roślinny do smażenia.
Placki z kapusty kiszonej - sposób wykonania:
- Odciśniętą kapustę pokrój, by pojedyncze "kapuściane włosy" nie ciągnęły się podczas jedzenia. Cebulę także pokrój, ale w dosyć drobną kostkę. Następnie kapustę i cebulę przełóż do miski.
- Do posiekanej kapusty wlej mleko, wbij jajko i dodaj przyprawy. Stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę jogurtu naturalnego.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej 2-3 łyżki oleju. Następnie nakładaj porcję ciasta na fuczki i lekko je spłaszcz na patelni, by nie były za grube. Na średniej mocy palnika smaż je, aż będą rumiane z obu stron. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.