• Link został skopiowany

Nigdy nie rób tego z grzybami przed suszeniem i mrożeniem. Jest ryzyko, że spleśnieją

Wielu pasjonatów grzybobrania zgodzi się, że późniejsze oczyszczanie zbiorów potrafi być uciążliwe i czasochłonne. Niestety jest jednak konieczne. Resztki piasku i igliwia trzeba usunąć z grzybów, niezależnie od tego, co zamierzamy z nimi później zrobić. Różni się jednak sposób ich oczyszczania. Inaczej postąpimy z grzybami, które zamierzamy zjeść od razu, a inaczej z tymi, który chcemy zamrozić lub ususzyć.
Jak oczyścić grzyby?
francesco de marco / Shutterstock

Żeby ułatwić sobie życie, grzyby najlepiej wstępnie oczyszczać już w lesie. Przed włożeniem ich do koszyka warto z grubsza usunąć pozostałości ściółki. Dzięki temu w domu zaoszczędzimy sporo czasu. Na tym etapie dobrze też sprawdzać, czy grzyby są robaczywe. Jeśli tak, należy zostawić je w lesie. Można bowiem zaszkodzić nie tylko sobie, lecz także pozostałym, zdrowym egzemplarzom, które wkładamy do koszyków.

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby

Jak oczyścić grzyby? Czy trzeba je myć?

Grzyby najlepiej oczyścić tego samego dnia, zaraz po powrocie do domu. Niektórzy zastanawiają się wtedy, czy grzyby z lasu trzeba myć. Najłatwiej jest odpowiedzieć, że to zależy i od razu podkreślić, że chodzi nie tyle o mycie, co raczej o opłukanie. 

Zanim jednak do tego przejdziemy, wszystkie zebrane grzyby trzeba dokładnie przejrzeć i przebrać. Jeśli mimo leśnej selekcji trafią się jeszcze jakieś, które są robaczywe lub mają oznaki pleśni, trzeba je wyrzucić. Pozostałe należy oczyścić z resztek piasku, które mogły jeszcze na nich pozostać. Jak to zrobić? Te, które zamierzamy zjeść na świeżo, tzn. np. ugotować lub usmażyć, można opłukać pod bieżącą wodą. Później osuszamy je czystym ręcznikiem papierowym. Dla pewności można jeszcze otrzepać je szczoteczką. Oczyszczone grzyby przygotowujemy dalej według przepisu. Pamiętaj, że maślaki należy obrać ze skórki.

Są jednak grzyby nieco bardziej problematyczne w czyszczeniu. Należy do nich m.in. siedzuń sosnowy, który ze względu na swoją budowę i wiele zakamarków, wymaga trochę więcej uwagi. Częstym sposobem, stosowanym przez grzybiarzy, jest zanurzanie siedzunia na kilka minut w misce z wodą, niektórzy dodają do niej też sól lub sól i ocet. Ma to spowodować, że wszelkie zabrudzenia wypłyną z grzyba. Potem można go jeszcze ewentualnie opłukać pod wodą.

Jak czyścić grzyby do suszenia?

Grzyby, które zamierzamy ususzyć, nie powinny mieć nadmiernego kontaktu z wodą. Dlatego nie należy ich ani moczyć w misce, ani płukać pod kranem. Nasiąkną wówczas wodą, co może utrudnić proces suszenia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przetrzeć je wilgotną ściereczką i oczyścić nożykiem oraz/lub szczoteczką. 

Czyszczenie grzybów
Czyszczenie grzybówWildStrawberry / Shutterstock

A co z maślakami? Czasem można przeczytać, że nie nadają się do suszenia. To nieprawda, choć są nieco bardziej wymagające. Przede wszystkim należy obrać je ze śliskiej skórki, co już niektórych doprowadza do szewskiej pasji, ale ten krok jest konieczny, niezależnie od tego, w jaki sposób zamierzamy jeść maślaki. Skórka na kapeluszu tych grzybów jest bowiem ciężkostrawna i może powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Potem należy je suszyć w temperaturze 70 stopni Celsjusza, ale najlepiej zwiększać ją stopniowo, zaczynając od 45 stopni, a gdy zaczną się kurczyć, podkręcać co kilka stopni.

Jak czyścić grzyby do mrożenia?

Grzyby przeznaczone do mrożenia również trzeba potraktować nieco inaczej. Można je bowiem mrozić na kilka sposobów, ale nie wszystkie tak samo. Są takie, które można zamrażać na surowo (twarde borowiki i podgrzybki, a także koźlarze i maślaki), a są i takie, które bezwzględnie trzeba wcześniej obrobić. Generalnie jednak grzyby, które przed mrożeniem zostały przetworzone (np. zblanszowane, podsmażone lub podduszone), przetrwają w lepszym stanie. 

Przede wszystkim grzybów, które mamy zamiar mrozić na surowo, nie należy moczyć i płukać pod bieżącą wodą. Wystarczy je oczyścić szczoteczką lub pędzelkiem.

Grzyby przed zamrożeniem można też zblanszować. Warto robić to z rydzami i kurkami. Dzięki temu nie zgorzknieją. Innym sposobem obórki przed zamrożeniem grzybów jest ich przesmażenie. Więcej o sposobach mrożenia grzybów przeczytasz tutaj: Jak mrozić grzyby, by zachowały jak najwięcej smaku? Prosty błąd może je popsuć.

Więcej o: