Masz ziemniaki i żółty ser? Jeśli tak, to na pewno zrobisz ten przysmak. Każdy po niego sięgnie

Czasem możemy się bardzo długo zastanawiać nad tym co można wykonać z najprostszych składników. Przechodzę z odpowiedzią i zapewniam, że to proste danie stanie się twoim ulubionym. Może być dodatkiem do obiadu, a także przekąską na jesienne wieczory. Zrobisz to z tego, co masz już w kuchni.

Przyrządzając obiad, w którym są ugotowane ziemniaki, możemy czasem przesadzić z ich ilością. Później pojawia się pytanie, co takiego można z nich przyrządzić, by nie wyrzucić ich do kosza? Odpowiedź jest bardzo prosta, jednak nie wszyscy mogą na nią wpaść. W pierwszej kolejności myślimy o pierogach ruskich, jednak one są bardzo wymagające i czasochłonne. Moja propozycja jest całkowicie inna, a jej przygotowanie to kilka minut. Może pełnić funkcję dania głównego, dodatku do obiadu, może być również ciekawą przekąską na wieczór.

Zobacz wideo Kuleczki ziemniaczane. Tak wyglądają prawdziwe kulki mocy!

Przysmak, który zrobisz w ugotowanych ziemniaków to krokiety ziemniaczane z ciekawym wnętrzem. Do środka wkłada się kawałek sera żółtego, a po wysmażeniu całość jest nie tylko chrupiąca, ale też ciągnąca w środku. Takie krokieciki można podawać z sosem jogurtowym, czosnkowym lub bez żadnych dodatków.

Przepis na krokiety ziemniaczane nadziewane żółtym serem

Składniki

  • 500 g ziemniaków,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków,
  • 350 g żółtego sera w kostce,
  • sól i pieprz.
  • Składniki dodatkowe
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i umieść w garnku z osoloną wodą. Gotuj je do miękkości, następnie odcedź i przeciśnij przez praskę.
  2. Do tak przygotowanych ziemniaków dodaj jajko, przesianą mąkę pszenną i bułkę tartą. Dopraw wszystko solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do większej miski.
  4. Z powstałej ziemniaczanej masy formuj cienkie i większe placuszki. Na środku każdego z nich wyłóż żółty ser i dokładnie zalep do powstania zgrabnego krokieta. Tak przygotowane kąski obtocz w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim krokiety i smaż z je z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Następnie wyłóż je na talerz z papierem do pieczenia. Podawaj jako dodatek lub samodzielna przekąska.
Więcej o: