• Link został skopiowany

Tak zrobiony można przechowywać miesiącami. Zmiksuj dwa mięsa i włóż do słoików

Wszystko, co chcemy zjeść dostępne jest teraz w sklepach i nie musimy robić tego samodzielnie. Jednak nic nie smakuje lepiej od domowej roboty obiadów, a także przetworów. To, co wychodzi spod naszych rąk, ma zdecydowanie mniej konserwantów i sztucznych dodatków, a przy tym smak jest nie do porównania. Tak jest też w tym przypadku, a to, co powstaje z tego przepisu może postać nawet kilka miesięcy.
Pasztet
Fot. Shutterstock, Nadiia Diachenko

Każdy się ze mną zgodzi, że wszystko domowej roboty smakuje lepiej niż to, co można znaleźć na sklepowych półkach. W przypadku tego przysmaku jest tak samo. W żadnym sklepie nie znalazłam jeszcze tak dobrego smarowidła. Ta wersja jest pełna aromatu i smaku, dodatkowo można to zrobić na wiele różnych sposobów. Co ciekawe odpowiednio zrobiony postoi w naszej spiżarni przez kilka miesięcy.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Smarowidło, o jakim jest mowa to drobiowy pasztet do słoików. Tak jak wspomniałam wyżej, można zrobić go na wiele różnych sposobów, a to oznacza, że można mu nadać smaki różnego rodzaju. Dodając przecier pomidorowy, tworzymy pasztet pomidorowy, natomiast dodając czosnek, powstaje wersja czosnkowa. Dzisiaj jednak chcę pokazać pasztet z gałką muszkatołową i majerankiem, a jego aromat rozchodzi się na cały dom. 

Przepis na domowy pasztet drobiowy

Składniki

  • 2 kg ćwiartek z kurczaka,
  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • 160 g kaszy manny,
  • 1,5 l wody,
  • 5 jajek,
  • pieprz i sól,
  • gałka muszkatołowa do smaku,
  • majeranek również do smaku,
  • 4-5 sztuk ziela angielskiego.

Sposób przygotowania

  1. Ćwiartki kurczaka umieść w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości. Do innego garnka wrzuć wątrobę i również zalej ją wodą. Gotuj ją przez kilka minut.
  2. Po ugotowaniu i oddzieleniu mięsa od kości całe mięso zmiel za pomocą maszynki. Wybierz oczko 2,5 mm lub mniejsze.
  3. Do wrzącego wywaru, w którym gotowany był kurczak wsyp kaszę mannę i szybko pomieszaj. Gdy trochę napęcznieje całość, wlej do zmielonego mięsa. Dodaj wszystkie podane przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  4. Do wyrobienia gładkiej masy użyj blendera, dodaj jajka i zmiel wszystko, by masa nie miała żadnych grudek. Blendowanie potrwa około 10-15 minut.
  5. Uzyskaną dość płynną masę przelej do wyparzonych i czystych słoiczków. Mocno je zakręć i pasteryzuj w piekarniku.
  6. Po pasteryzacji pozostaw słoiki do wystudzenia. Przechowuj je w chłodnym miejscu. Po otwarciu słoika postara się zjeść jego zawartość w przeciągu kilku najbliższych dni.
Więcej o: