Nie zawijaj w kapustę, tylko wrzuć do garnka i zrób zupę. To smakuje jak babcine gołąbki

Czasem najbardziej kultowe dania można przerobić w taki sposób, by wydobyć z nich jeszcze więcej smaku, a do tego zrobić je w oryginalny sposób. Jeśli kochasz gołąbki ten przepis jest dla ciebie, bo dzięki niemu odkryjesz nowe spojrzenie na ten smak. Ta zupa świetnie ogrzewa i jest idealna na jesienne wieczory.

Zastanawiałeś się kiedyś jak zrobić smak gołąbków bez konieczności zawijania farszu w kapustę? Ja to zrobiłam i dzięki temu odkryłam przepis na tę zupę. Jest zdecydowanie szybsza niż robienie klasycznych gołąbków, a dzięki temu mogę uzyskać ten sam smak małym nakładem pracy. Ta wersja świetnie sprawdzi się wtedy kiedy nie masz za wiele czasu, ale chcesz zasmakować tego idealnego smaku. Gdy pokazałam to danie rodzinie, najpierw zaniemówili, a później nie mogli oderwać się od misek.

Zobacz wideo Rozgrzewająca zupa z batata i marchewki

Zrobienie takiej zupy z pozoru wydaje się skomplikowane i wiele osób może zrezygnować już na samym starcie. Gdy bardziej zagłębisz się w przepis okazuje się, że nie jest to wcale takie trudne i poradzić sobie z tym każdy. Dzięki tej zupie ogrzejesz się w jesienne i zimowe wieczory, dlatego dobrym wyborem jest zapisanie jej na później. 

Przepis na zupę gołąbkową

Składniki

  • 2 l rosołu,
  • 450 g białej kapusty,
  • 300 g mięsa mielonego wołowego,
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 150 g ryżu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 350 g pomidorów z puszki,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść natki pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Kapustę pokrój w większą kostkę. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Następnie przełóż ją na tłuszcz znajdujący się w garnku i podsmaż przez kilka minut.
  2. Do cebuli dorzuć mielone mięso wieprzowe i wołowe, dokładnie zamieszaj. Smaż do lekkiego zarumienienia mięsa i odparowania wody. Następnie dodaj przecier pomidorowy.
  3. Ząbki czosnku obierz z łupin i zetrzyj na tarce bezpośrednio do garnka ze składnikami.
  4. Gdy składniki odpowiednio się podsmażą czas dodać kapustę. Następnie wsyp nieugotowany ryż i wlej przecier pomidorowy. Na koniec wrzuć kilka liści laurowych i ziele angielskie. Wsyp także pół łyżki soli i łyżkę pieprzu.
  5. Całość zalej rosołem i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną zupę wstaw do nagrzanego do 150°C piekarnika i duś pod przykryciem przez około 4 godziny. W połowie czasu sprawdź, czy danie nie jest za gęste. Jeśli będzie, dolej niewielką ilość wody lub bulionu.
  6. Po tym czasie wyjmij całość z urządzenia, rozlej do misek, a wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
Więcej o: