• Link został skopiowany

Ekspresowa sałatka na każdą okazję. Potrzebujesz 10 minut, szynki i tej mieszanki warzyw

Sałatki lubi chyba każdy. A jeśli do tego robi się je ekspresowo to mogą zaskarbić sobie naszą sympatię. Ta sałatka jest banalnie prosta i jestem przekonana, że wszystkie potrzebne składniki masz już w lodówce. Jeden składnik jest kluczowy, by nadać jej odpowiedni smak.
Sałatka z szynką
Fot. Shutterstock, Phongthon Preuksrirat

Sałatki są bardzo uniwersalnym smakołykiem, ponieważ można je podawać zarówno jako danie obiadowe, jak i jako lekką przekąskę. Nie znam osoby, która nie robi ich na różnorodne okazje i nawet w święta można zasmakować kilku z nich. Najpopularniejsze sałatki wymagają jednak naszego czasu, a nie zawsze go mamy. Wtedy warto znać przepisy, które pokazują jak zrobić tę przekąskę w kilka chwil. Ta sałatka jest wyjątkowo prosta, a jej wykonanie nie potrwa więcej niż 10 minut.

Zobacz wideo Sałatka cesarska w parmezanowych miseczkach. Zjesz zawartość i opakowanie

By zrobić tą ekspresową sałatkę musisz zaopatrzyć się w kilka składników. Przede wszystkim musisz mieć sałatę lodową lub ulubioną mieszankę sałat, kilka plasterków ulubionej szynki, a także warzywa. Całość dopełniona jest domowym sosem zrobionym z jogurtu i majonezu. Jego kluczowy składnik to czosnek, który nadaje całości odpowiedniego smaku. 

Przepis na sałatkę czosnkową

Składniki

  • główka sałaty lodowej lub mieszanka ulubionych sałat,
  • 300 g ulubionej szynki,
  • 3 ząbki czosnku (startych lub drobno posiekanych),
  • świeży ogórek,
  • czerwona papryka,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu (lub pół na pół),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Umyj i porwij sałatę na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do dużej miski.
  2. Pokrój ogórka w półplasterki, paprykę w paski, a pomidorki koktajlowe na połówki. Szybkę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki dodaj do sałaty.
  3. W osobnej miseczce połącz jogurt z majonezem, sok z cytryny, oliwę oraz starty czosnek. Dopraw solą i pieprzem według smaku, a następnie dobrze wymieszaj.
  4. Polej warzywa sosem czosnkowym i delikatnie wymieszaj całość, aby sos równomiernie się rozprowadził.
  5. Sałatka gotowa do podania! Możesz ją podać od razu lub schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły. Smacznego.
Więcej o: