Szkolna kucharka pokazała mi ten przepis. Mówiła, że każdy chce dokładkę, musiałam to sprawdzić

Jesteś osobą, która lubi tradycyjne smaki, ale czasem chce je podkręcić? Jeśli tak to trafiłeś w idealne miejsce. Te kotlety znasz od dziecka, ale w nieco innej wersji. Ten przepis dostałam od znajomej kucharki, która bardzo go zachwyca.

Można gotować klasycznie, ale nawet od czasu do czasu warto trochę zaszaleć. Wtedy można wpaść na naprawdę smaczne i ciekawe przepisy, które trochę urozmaicało nasze codzienne przyrządzenie potraw. Taki przepis masz poniżej, a po jego przeczytaniu możesz być w niemałym szoku. Pokazuje on jak połączyć klasyczne smaki w nieco inny sposób niż zazwyczaj. Potrzebujesz tylko kilka składników i nieco wyobraźni.

Zobacz wideo Jajka przepiórcze po szkocku [HAPS KIDS]

Poniższy przepisy dostałam od zaprzyjaźnionej szkolnej kucharki. To właśnie ona przekonała mnie do takiego połączenia smaków, bo wcześniej nie sądziłam, że może się to udać. Powiedziała, że smakuje wszystkim dzieciom, a przepis wykonuje też w domu. To właśnie mnie przekonało do zrobienia i byłam zaskoczona tym jak smaczne to jest. 

Przepis na kotlety mielone z kalafiorem

Składniki

  • średniej wielkości kalafior,
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • niewielki kawałek pora,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • łyżeczka masła,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kalafior podziel na małe różyczki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Po tym dokładnie odcedź i ostudź. Pora umyj i drobno posiekaj.
  2. Olej rozgrzej na patelni, dodaj pora, wymieszaj, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Na patelnię wlej 3 łyżki wody i duś wszystko przez kilka minut na małym ogniu.
  4. Kiedy kalafior ostygnie zblenduj go na gładką masę, jednak tak, aby pozostały niewielkie grudki. Następnie dodaj usmażonego pora, jajko, natkę pietruszki, mięso mielone i 4 łyżki bułki tartej. Dopraw wszystko gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  5. Wyrabiaj ręcznie, jeśli jest taka konieczność dodaj więcej bułki tartej.
  6. Z masy formuj kotlety, które obtocz w pozostałej bułce tartej.
  7. Smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Po wysmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: