Idealna zupa na pluchę i zawieruchę. Fasolowa wyjdzie najlepsza na tym mięsie

Są takie przepisy, które kojarzą nam się z konkretnym czasem w roku lub danymi wydarzeniami. I tak żurek kojarzy się z Wielkanocą, chłodnik z upałem, zaś zupa fasolowa z jesienią i idealnym obiadem, kiedy za oknem szaro, buro i zimno. Dziś mamy dla ciebie idealny przepis na zupę fasolową, która będzie smakowała jak u babci. Najważniejsze jest mięso - podpowiemy, jakiego użyć.

Zupa fasolowa to zbawienie, kiedy mamy ochotę rozgrzać się i porządnie pokrzepić w jesienne, pochmurne i zimne dni. Fasolowa jest sycąca, gęsta, bardzo aromatyczna, a przy tym naprawdę łatwa do zrobienia. Jeśli masz ochotę na tradycyjną zupę, która smakuje jak spod babcinej ręki, w pierwszej kolejności zadbaj o mięso. Fasolowa musi być treściwa, nie wolno także zapomnieć o wędzonce. Polecam postawić na żeberka surowe i wędzone oraz na porządną ilość swojskiej kiełbasy. Będzie palce lizać. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na zupą gulaszową

Najlepszy przepis na zupę fasolową. Lepsza niż babcina

Składniki:

  • 1,5 szklanki suchej białej fasoli typu Jaś,
  • 300 g wędzonych żeberek,
  • ok. 500 g surowych żeberek,
  • 2 średnie laski kiełbasy,
  • ok. 150 g wędzonego boczku,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pęczek włoszczyzny,
  • ziele angielskie i liście laurowe,
  • sól, pieprz, majeranek, odrobina kminku (opcjonalnie), odrobina papryki wędzonej,
  • 1/4 szklanki soku z kiszonej kapusty (opcjonalnie). 

Aromatyczna zupa fasolowa - sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej namocz fasolę w zimnej wodzie. Wsyp ją do garnka i zalej na 3 palce wodą.
  2. Następnego dnia namoczoną fasolę przelej do większego garnka, dodaj pokrojone na kawałki żeberka, liście laurowe i ziele angielskie i zagotuj na wolnym ogniu.
  3. Kiedy wywar się zagotuje, dodaj obrane i pokrojone warzywa oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę lub talarki. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
  4. Boczek pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj do miękkości fasoli. Kiedy będzie miękka, dodaj paprykę wędzoną oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut i podawaj, najlepiej z kromką świeżego pieczywa.

Do zupy fasolowej możesz dodać także kilka suszonych grzybków lub zaprawić ją zasmażką z masła i mąki. Niektórzy dodają także passatę lub koncentrat pomidorowy. Polecam wypróbować każdy z tych sposobów i wybrać najlepszą wersję zupy fasolowej. 

Więcej o: