• Link został skopiowany

Nigdy nie gotuj tak parówek. Popularny błąd zamienia je w truciznę dla organizmu

Cienkie kiełbaski to hit zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Są szybkie, smaczne, idealne na śniadanie czy kolację. Ale uważaj. Źle przygotowane mogą zamienić się w prawdziwe zagrożenie. Zanim wrzucisz je do wody, sprawdź, jak powinno się gotować parówki.
Parówki / zdjęcie ilustracyjne
fot. Vikki/ iStock / zdjęcie ilustracyjne

Parówki to niezawodny pomysł na szybki posiłek, zwłaszcza gdy czas nagli. Z chrupiącą bułką, musztardą, ketchupem, a także z jajkiem czy warzywami, zawsze smakują świetnie. Jednak podczas gotowania często nie zastanawiamy się nad tym, że niewłaściwe przygotowanie może nam zaszkodzić. Czy wiesz, jak powinno się to robić prawidłowo?

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Jak powinno się gotować parówki? Samo wrzucenie do wody nie wystarczy

Choć gotowanie parówek może wydawać się banalne, często popełniamy błędy podczas ich przygotowywania. Najczęstsze z nich to wrzucanie kiełbasek do wrzącej wody oraz zbyt długie gotowanie, co sprawia, że stają się napuchnięte, tracą smak, a w wyniku reakcji chemicznych wydzielają się szkodliwe substancje- nitrozoaminy. Jak możemy przeczytać na stronie www.gov.pl, cechują się one działaniem rakotwórczym oraz mutagennym, a przyjmowanie ich w pożywieniu bardzo niekorzystnie wpływa na organizm człowieka. Co zrobić, by parówki podczas gotowania nie wydzielały trucizny?

Aby prawidłowo ugotować parówki, konieczne jest unikanie wrzącej wody. Zamiast tego należy podgrzać ją do około 70 stopni, co można sprawdzić za pomocą termometru kuchennego. Używając takiego urządzenia, zyskujemy gwarancję, że woda nie jest zbyt gorąca. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzucamy parówki i podgrzewamy przez 5-6 minut. Taki sposób gotowania sprawia, że kiełbaski zachowują swój naturalny smak, nie są przegotowane i nie wytworzą się szkodliwe substancje.

Gdzie wyrzucać folię z parówek?
Gdzie wyrzucać folię z parówek?Gdzie wyrzucać folię z parówek? Fot. FabrikaCr / iStock

Gdzie wyrzucić folię z parówek? Wiele osób popełnia błąd

Przed wrzuceniem parówek do garnka, warto dokładnie sprawdzić, czy nie otacza ich cienka, przezroczysta folia. Wykonana jest z tworzywa sztucznego, takiego jak poliamid i absolutnie nie nadaje się do jedzenia. Co więcej, nie można jej także wrzucać do pojemników na plastik, bo nie podlega recyklingowi. Taka osłonka powinna wylądować w koszu na odpady zmieszane. Dlatego, zanim zabierzesz się za gotowanie, koniecznie je usuń i wrzuć do odpowiedniego pojemnika. W ten sposób unikniesz problemów podczas jedzenia i pomożesz zadbać o prawidłową segregację śmieci.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: