Szarlotka bez niego nie istnieje. Ciasto kruche wyjdzie tylko dzięki tym proporcjom

Są takie przepisy, których nie da się zastąpić niczym innym i już nawet delikatna zmiana składników czy proporcji diametralnie zmienia smak. Tak jest w przypadku jednego z najważniejszych przepisów, który powinien znać każdy entuzjasta domowych wypieków. Jak zrobić idealne ciasto kruche? Te proporcje gwarantują sukces za każdym razem.

Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków, jak choćby pysznej, tradycyjnej szarlotki. Przepis na ciasto kruche wcale nie jest trudny, trzeba jednak trzymać się kilku zasad i oczywiście nie poknocić proporcji. Te akurat bardzo łatwo zapamiętać, a chodzi o stosunek mąki do masła i cukru, który wynosi 3:2:1, gdzie na trzy części mąki przypadają dwie części masła i jedna część cukru. Z tymi proporcjami ciasto kruche zawsze wyjdzie dobre. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na szybkie ciasto na kefirze

Ciasto kruche - przepis idealny do szarlotki i sernika

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 500),
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,

Ciasto kruche - sposób wykonania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę. Następnie dodaj żółtko, cukier i cukier waniliowy oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zacznij siekać składniki długim nożem, a kiedy masło "wejdzie" w mąkę, energicznie zagnieć ciasto.
  2. Ciasto kruche nie lubi ciepła, dlatego ważne, by zagniatać je szybko i nie ocieplać go zbytnio dłońmi. Kiedy twoje ciasto będzie już jednolite i gładkie, uformuje je w kulę, owiń szczelnie folią i włóż do lodówki lub zamrażalnika.
  3. Po schłodzeniu możesz wykorzystywać to ciasto do dowolnych wypieków. Możesz je także zamrozić i użyć za kilka dni - będzie tak samo pyszne, a długotrwały chłód jedynie doda mu delikatności.

Podsumowując: ciasto kruche to nie magia, a na sukces oprócz proporcji składa się czas i temperatura, Jeśli zadbasz o odpowiednią dawkę chłodu i podczas wyrabiania nie ocieplisz go za bardzo, możesz mieć pewność, że rodzina uzna cię za mistrza domowych wypieków.

Więcej o: