Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków, jak choćby pysznej, tradycyjnej szarlotki. Przepis na ciasto kruche wcale nie jest trudny, trzeba jednak trzymać się kilku zasad i oczywiście nie poknocić proporcji. Te akurat bardzo łatwo zapamiętać, a chodzi o stosunek mąki do masła i cukru, który wynosi 3:2:1, gdzie na trzy części mąki przypadają dwie części masła i jedna część cukru. Z tymi proporcjami ciasto kruche zawsze wyjdzie dobre.
Zobacz wideo Zobacz przepis na szybkie ciasto na kefirze
Ciasto kruche - przepis idealny do szarlotki i sernika
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 500),
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
Ciasto kruche - sposób wykonania:
- Na stolnicę przesiej mąkę. Następnie dodaj żółtko, cukier i cukier waniliowy oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zacznij siekać składniki długim nożem, a kiedy masło "wejdzie" w mąkę, energicznie zagnieć ciasto.
- Ciasto kruche nie lubi ciepła, dlatego ważne, by zagniatać je szybko i nie ocieplać go zbytnio dłońmi. Kiedy twoje ciasto będzie już jednolite i gładkie, uformuje je w kulę, owiń szczelnie folią i włóż do lodówki lub zamrażalnika.
- Po schłodzeniu możesz wykorzystywać to ciasto do dowolnych wypieków. Możesz je także zamrozić i użyć za kilka dni - będzie tak samo pyszne, a długotrwały chłód jedynie doda mu delikatności.
Podsumowując: ciasto kruche to nie magia, a na sukces oprócz proporcji składa się czas i temperatura, Jeśli zadbasz o odpowiednią dawkę chłodu i podczas wyrabiania nie ocieplisz go za bardzo, możesz mieć pewność, że rodzina uzna cię za mistrza domowych wypieków.