Jak długo mogą stać ugotowane ziemniaki w lodówce? Po tym terminie uważaj. Noc w łazience murowana

Zdarza się, że mając niewiele czasu na przygotowanie obiadu, gotujemy większą ilość ziemniaków, wkładamy do pojemnika i buch do chłodziarki. Musimy jednak pamiętać, że takie warzywa mają określony termin spożycia i nie powinno się go przekraczać. Ile czasu ziemniaki mogą stać w lodówce?

Gotowanie ziemniaków na zapas to popularna i praktyczna metoda w wielu domach. Na drugi czy trzeci dzień często lądują na patelni, gdyż odsmażane nabierają jeszcze lepszego smaku. Warto jednak pamiętać, że czas przechowywania ugotowanych ziemniaków w lodówce zależy od kilku czynników, które decydują o ich świeżości. Jeśli o nie zadbamy, unikniemy problemów żołądkowych oraz nieprzyjemności podczas jedzenia.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Ile czasu ziemniaki mogą stać w lodówce? Wszystko zależy od ich obróbki

Ziemniaki, w zależności od stopnia obróbki, mają różny czas przydatności do spożycia. Odpowiednio przechowywane w lodówce, w szczelnych pojemnikach, mogą spokojnie poczekać nawet kilka dni na zjedzenie. Jednak to, jak długo zachowają świeżość, zależy od formy, w jakiej będą przetrzymywane. Każdy z czterech rodzajów - surowe, gotowane, pieczone czy w formie purée, wymaga nieco innego podejścia.

  1. Surowe, obrane ziemniaki powinny być przechowywane w misce z zimną wodą, aby nie ściemniały. W lodówce można je trzymać do 24 godzin, ale najlepiej zużyć je jak najszybciej, bo dłuższe przechowywanie powoduje, że tracą jędrność i smak.
  2. Purée ziemniaczane wytrzyma w lodówce przez 3-4 dni, jeśli będziemy przechowywać je w odpowiednim, szczelnie zamkniętym pojemniku - najlepiej szklanym. Warto pamiętać, że purée może z czasem nieco zgęstnieć, jednak można je łatwo odświeżyć. Wystarczy podczas podgrzewania dodać odrobinę masła lub mleka, a znów na powrót stanie się kremowe.
  3. Ugotowane ziemniaki mogą spokojnie przetrwać w lodówce do 4 dni. Ważne jest, aby przechowywać je w pojemniku, który zapobiegnie wysychaniu i pochłanianiu zapachów z zewnątrz. Aby przedłużyć ich trwałość, należy schłodzić je jak najszybciej po ugotowaniu.
  4. Upieczone ziemniaki także dobrze znoszą przechowywanie w lodówce, ale podobnie jak gotowane, najlepiej jest umieścić je w szczelnym pojemniku. Mogą pozostać świeże przez 3 dni, choć z czasem tracą chrupkość.

PORADA! Ugotowanych ziemniaków ani purée nie powinno się przechowywać w metalowych pojemnikach. Mogą one reagować z kwasami zawartymi w ziemniakach, co wpływa negatywnie na smak i jakość potrawy.

Ugotowane ziemniaki
Ugotowane ziemniaki Ugotowane ziemniaki, Fot. vizland /iStock

Czy ugotowane ziemniaki mogą się zepsuć? Złe warunki przechowywania temu sprzyjają

Zepsute ziemniaki można rozpoznać po kilku wyraźnych oznakach. Pierwszym alarmującym sygnałem jest nieprzyjemny zapach, który wskazuje, że warzywa nie nadają się już do spożycia. Zmiana wyglądu także jest istotna. Zbyt długo przechowywane w lodówce stają się śliskie, miękkie, a na ich powierzchni mogą pojawić się plamy, przebarwienia lub nawet pleśń. Smak również szybko zdradza zepsucie ziemniaków, gdyż już po pierwszym kęsie pojawia się wyczuwalna gorycz. Spożycie takich warzyw może prowadzić do problemów żołądkowych, w tym nudności, wymiotów, bólu brzucha, biegunki, a w skrajnych przypadkach może nawet skończyć się to zatruciem pokarmowym.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: