To "najpyszniejsze" knedle ze śliwkami. Zrobisz je w kilkanaście minut. Rozpłyną się w ustach

Knedle ze śliwkami to pyszny, prosty i szybki obiad. Wystarczy ugotować ziemniaki, a potem tylko wymieszać składniki na ciasto, usunąć pestki ze śliwek i ugotować kluski. Zajmie ci to wszystko kilknaście minut i nie dość, że zapełnisz brzuch na długo, to jeszcze powspominasz miłe czasy, gdy to babcia krzątała się po kuchni, przygotowując dla ciebie mięciutkie knedelki.

Knedle ze śliwkami wielu osobom kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa i wakacjami spędzanymi u babci. Jest w knedlach rzeczywiście coś nostalgicznego, co babcinego, co sprawia, że gdy tylko w sklepach i na targach pojawiają się smaczne śliwki, chętnie do nich wracamy. Ich idealnym dopełnieniem jest zasmażka z bułki tartej, słodka śmietana, a coraz częściej również cynamon, który dodaje się do śliwek przed zalepieniem w ziemniaczanym cieście.

Zobacz wideo Przepisy na dwa pyszne ciasta ze śliwkami. Są idealne na jesień

Jakiś czas temu przepisem na knedle ze śliwkami podzieliła się Ania Starmach. Jej receptura jest tradycyjna i bardzo prosta, o czym świadczy chociażby to, że z powodzeniem przygotowała to danie ze swoimi dziećmi. Choć lato już dawno za nami, a jesień rozgościła się na dobre, warto przygotować na obiad knedle ze śliwkami i jeszcze raz wrócić wspomnieniami do dni, gdy nie mieliśmy żadnych trosk.

Przepis na knedle ze śliwkami Ani Starmach

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 24 śliwki bez pestek (najlepiej na knedle sprawdzą się węgierki),
  • 350 g mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Do podania:

  • bułka tarta z masłem, 
  • śmietana,
  • cukier.
 

Sposób przygotowania:

Obrane, ugotowane i wciąż ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy obie mąki, jajka oraz sól. Sprawnie wyrabiamy ciasto.

Z ciasta formujemy długie wałeczki, które następnie kroimy na mniejsze kawałki. Spłaszczamy je w dłoniach lub rozwałkowujemy i na środek każdego takiego placuszka kładziemy śliwkę. Szczelnie sklejamy brzegi, żeby powstały kulka. 

Knedle ze śliwkami gotujemy we wrzątku z solą przez około 5 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy z bułką tartą zasmażaną z masłem oraz ze słodką śmietaną. 

Więcej o: