Jeśli lubisz marchewkowe, to ten wypiek też pokochasz. Wykorzystaj to warzywo, a wyjdzie nieziemskie

Jesień to charakterystyczny czas w roku, kiedy wyciągamy zapomniane przez lato przepisy. To teraz korzenne smaki i aromaty przejmują nasze kuchnie i potrafią zawładnąć naszymi wypiekami. Jeśli jesteś miłośnikiem charakterystycznych smaków, to ten deser jest dla ciebie. Szarlotka nie ma z nim szans.

Dobrze wiemy, że latem królują lekkie przepisy, a wykonywane wtedy ciasta wypełnione są po brzegi sezonowymi owocami. Jednak jesień rządzi się innymi prawami i to właśnie teraz możemy zasmakować różnych smaków. Teraz do ciast chętniej wkładamy warzywa, które idealnie komponują się ze słodyczą reszty składników. Oprócz ciasta marchewkowego i tego z cukinii można jeszcze wykonać ciasto dyniowe. Choć dynia kojarzy się raczej z zupą krem, to wypiek z niej wykonany jest bardzo smaczny.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Ciasto dyniowe może wydawać się skomplikowane, lecz gdy przyjeżdżasz się przepisowi, to wcale takie nie jest. Najwięcej czasu z pewnością poświęcisz na obranie dyni. Cała reszta kroków jest szybka i nieskomplikowana. Po wypieczeniu w całym domu poczujesz wyjątkowy zapach, a cała rodzina zbierze się, by wspólnie zjeść to cudo. 

Przepis na ciasto dyniowe

Składniki

  • 2 szklanki miąższu dyni (około jedna średnia dynia)
  • 500 g mąki,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • pół szklanki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • garść orzechów włoskich.

Sposób przygotowania

  1. Jajka wbij do miski, a następnie ubij wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodawaj partiami przesianą mąkę, olej, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i cynamon.
  2. Całość zmiksuj na średnich obrotach miksera przez około 3 minuty. W tym czasie składniki powinny się połączyć.
  3. Dynię umyj i przekrój, usuń nasiona i włókna, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zblenduj. Przygotowaną dynię pozostaw na kilka chwil, a następnie odciśnij z niej nadmiar wody.
  4. Starty i odsączony miąższ dodaj do ciasta, dołóż drobno pokrojone orzechy włoskie i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Masę dyniową przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Piecz przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piecz ciasto do suchego patyczka.
  6. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Wypiek podaj lekko posypany cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o: