• Link został skopiowany

Zrobienie jej kosztuje grosze i żadna inna zupa tak dobrze nie smakuje. Idealna na jesień

Zupa to danie, które robi się szybko, a smakiem nie odstaje od innych, treściwszych potraw. Poniższa propozycja jest lekka, ale za to bardzo sycąca. Podaj ją właśnie w taki sposób, a wydobędziesz z niej to, co najlepsze. Dobrze smakuje w chłodniejsze, jesienne dni, więc nie zwlekaj z jej zrobieniem.
Zupa ziemniaczana (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Dima Valkov/Pexels

W wielu domach przed daniem z mięsem, ziemniakami i surówką podaje się zupę. Zazwyczaj jest to pomidorowa, ale dziś chcę zachęcić do wypróbowania czegoś nowego. To danie przebija smakiem niektóre klasyczne zupy, a u moich znajomych robi niesamowitą furorę. To połączenie kilku znanych warzyw, a całość niedużo kosztuje.

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Ziemniaczana zupa krem to jedna z prostszych zup, jakie znam. Wystarczy wrzucić do garnka kilka najpopularniejszych warzyw, połączyć je z bulionem i śmietanką, a na koniec zmiksować. By podać ją w najlepszy możliwy sposób, możesz wykorzystać dostępne w kuchni produkty. Przyda się podsmażony boczek, a także grzanki, które możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie.

Przepis na zupę ziemniaczaną

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków,
  • cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 1,2 l bulionu,
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 5 plastrów boczku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • grzanki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, cebulę, pietruszkę i seler obierz, przemyj w razie potrzeby i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku rozpuść łyżkę masła i podsmaż na niej wszystkie warzywa. Po kilku minutach zalej wszystko bulionem i gotuj około 25 minut do miękkości warzyw.
  3. Po tym czasie zmiksuj całość na gładko za pomocą blendera. Dodaj również śmietankę, sól, pieprz i zamieszaj.
  4. Boczek pokrój w cienkie plastry i podsmaż je na suchej patelni. Powinny stać się zarumienione i chrupiące. Natkę pietruszki przemyj i posiekaj.
  5. Gorącą zupę podawaj z ziołami, boczkiem i domowymi grzankami zrobionymi z czerstwego chleba. Smacznego!
Więcej o: