Gdy słyszysz o plackach, twoja pierwsza myśl z pewnością kierowana jest do placków ziemniaczanych. Nic dziwnego, ponieważ to one są najpopularniejsze i najczęściej wykonywane. Okazuje się, że kartofle nie są jedynymi warzywami, z których to danie może wyjść. Można wykorzystać również inne składniki, a czasem dochodzi się do wniosku, że te nowe wersje są dużo smaczniejsze od klasycznych. Tak właśnie stało się w moim domu, ponieważ każdy członek rodziny uznał, że placki z poniższego przepisu przebijają ziemniaczaną wersję. Nawet babcia uznała, że już w życiu nie wróci do kartofli.
Pewnie zastanawiasz się, co takiego zostało wykorzystane, że każdy zmienił zdanie na temat placków ziemniaczanych. Obecnie na to warzywo jest sezon i jego wszechstronność jest nie do opisania. Mowa oczywiście o pysznej dyni, która bez dwóch zdań jest królową jesieni. Można z niej zrobić zupę krem podawaną z grzankami, słodki wypiek, którego zapach rozchodzi się po całym domu, a także placki, które tak naprawdę nie potrzebują żadnych dodatków. Placki te same w sobie są tak dobre, że możesz je złapać i jeść bez niczego. Możesz również zaserwować je z sosem pomarańczowym, klasyczną śmietaną lub okrasą z boczku i cebuli.
Składniki
Sposób przygotowania