Zrobiłam placki, ale nie z ziemniaków. Podałam babci i usłyszałam, że w życiu nie zrobi tych z kartofli

Placki można na wiele różnych sposobów. Ich wykonanie jest tak uniwersalne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Jedno jest jednak niezmienne, każdy uwielbia te zrobione z ziemniaków. Do czasu też je uwielbiałam, a później poznałam ten przepis. Nawet zasmakowały babci.

Gdy słyszysz o plackach, twoja pierwsza myśl z pewnością kierowana jest do placków ziemniaczanych. Nic dziwnego, ponieważ to one są najpopularniejsze i najczęściej wykonywane. Okazuje się, że kartofle nie są jedynymi warzywami, z których to danie może wyjść. Można wykorzystać również inne składniki, a czasem dochodzi się do wniosku, że te nowe wersje są dużo smaczniejsze od klasycznych. Tak właśnie stało się w moim domu, ponieważ każdy członek rodziny uznał, że placki z poniższego przepisu przebijają ziemniaczaną wersję. Nawet babcia uznała, że już w życiu nie wróci do kartofli.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Pewnie zastanawiasz się, co takiego zostało wykorzystane, że każdy zmienił zdanie na temat placków ziemniaczanych. Obecnie na to warzywo jest sezon i jego wszechstronność jest nie do opisania. Mowa oczywiście o pysznej dyni, która bez dwóch zdań jest królową jesieni. Można z niej zrobić zupę krem podawaną z grzankami, słodki wypiek, którego zapach rozchodzi się po całym domu, a także placki, które  tak naprawdę nie potrzebują żadnych dodatków. Placki te same w sobie są tak dobre, że możesz je złapać  i jeść bez niczego. Możesz również zaserwować je z sosem pomarańczowym, klasyczną śmietaną lub okrasą z boczku i cebuli.

Przepis na placki z dyni

Składniki

  • 500 g dyni,
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej,
  • cebula (drobno posiekana),
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Obierz dynię, podziel na mniejsze kawałki, pozbądź się miąższu i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
  2. W dużej misce wymieszaj startą dynię z jajkami, mąką, cebulą i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, nakładaj porcje masy dyniowej za pomocą łyżki, formując placki.
  4. Smaż placki z obu stron na złoty kolor, około 3-4 minuty z każdej strony.
  5. Podawaj placki gorące z ulubionymi dodatkami. Można do nich dodać ulubione zioła lub sos czosnkowy.
Więcej o: