Kapuśniak to świetne rozwiązanie na obiad, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jak go przygotować? Wbrew pozorom naprawdę łatwo, dlatego często sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu na rozgrzewający posiłek. Zajrzyjcie do naszej receptury. Na pewno nie pożałujecie.
Do przygotowania kapuśniaka ze słodkiej kapusty potrzebne będą trzy rodzaje mięsa - boczek, żeberka surowe i wędzone. Poza tym ważne są również warzywa, w tym kapusta (biała i odrobina kiszonej dla aromatu), a także przyprawy. Jakich? Sprawdźcie kompletną listę składników.
Przygotowanie kapuśniaku zacznij od obrania i pokrojenia ziemniaków i włoszczyzny. Potem poszatkuj kapustę, a kiszoną nieco odciśnij, ale zachowaj sok. Żeberka podziel na mniejsze kawałki, włóż do zimnej wody i zagotuj. Dodaj włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu. Boczek również pokrój, po czym wytop na suchej patelni, a następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Wówczas dołóż kiszoną kapustę.
Smaż całość przez około 10 minut. W tym samym czasie do gotującego się mięsa i warzyw dodaj ziemniaki oraz białą kapustę. Teraz możesz przyprawić do smaku pieprzem i solą. Jak ziemniaki będą miękkie, wrzuć do zupy podsmażony boczek z cebulą i kiszoną kapustą. Nie przerywaj gotowania. Kiedy kapusta zmięknie, dodaj sok. Kapuśniak jest gotowy. Podawaj jeszcze gorący. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.