Ludzie chodzą po nie do lasu z grabiami. To najlepsze grzyby na zupę

Sezon grzybowy trwa w najlepsze, ale właśnie w lasach zaczęły pojawiać się te, które według niektórych mogą zwiastować koniec sezonu. Są niewielkie, mają ciekawy kolor i przez wielu smakoszy uznawane są za najsmaczniejsze. Zrobisz z nich zupę, o której nie śniło się filozofom, ale jedna rzecz może cię zaskoczyć. Jeśli widzisz, że ktoś niesie do lasu grabie, to właśnie dla tych grzybów.

Gąski to grzyby, wokół których krążą legendy. Niektórzy mówią na nie zielonki, inni zieleniatki, niektórzy pecłonki. Chodzi o niewielkie grzybki o żółtozielonym kolorze. Mają dość twardy, zwarty miąższ, rosną w większych skupiskach i, co istotne, nie tak łatwo je znaleźć. Rosną częściowo pod ziemią na piaszczystych glebach, dlatego osoby, które wiedzą, jak zbierać gąski, zabierają na swoje łowy grabie. 

Gąski to grzyby naprawdę przepyszne. Można z nich zrobić wyrazisty bulion i najlepszą zupę grzybową, jaka istnieje. Należy jednak pamiętać, by odpowiednio gąski przygotować. Przede wszystkim należy je dokładnie wyczyścić z piasku i wszelkich zabrudzeń. Następnie warto je chwilę obgotować w wodzie z solą, zanim zaczniemy przygotowywać z nich np. jajecznicę lub marynatę. Jednak dziś chcemy wam zdradzić przepis na najlepszą zupę z gąsek. Niejeden smakosz oddałby za nią duszę. 

Zobacz wideo Z dziwnego grzyba zrobiliśmy coś pysznego. Zobacz nasze wideo

Najlepsza zupa grzybowa. Nie z maślaków i nie z prawdziwków

Składniki:

  • ok. 500 g świeżych gąsek zielonek,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 5 ziemniaków,
  • bulion lub lekki rosół,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek granulowany,
  • 2-3 gałązki lubczyku (opcjonalnie),
  • smalec,
  • kwaśna śmietana (opcjonalnie).

Zupa z gąsek - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego wyczyszczenia gąsek - rosną najczęściej w piasku pod ziemią, więc musisz poświęcić temu trochę czasu. Kiedy czyścisz je nożykiem lub szczoteczką do grzybów, włóż je do miski z zimną wodą. Dodaj trochę soli i wymieszaj.
  2. Odstaw na kilka minut. Następnie łyżką cedzakową wyjmij grzyby i wylej wodę (na dno powinien opaść piach i reszta zanieczyszczeń). Tę czynność powtórz jeszcze przynajmniej dwa razy.
  3. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim odrobinę smalcu. Następnie dodaj pokrojone gąski i chwilę je podsmażaj. Zalej je bulionem i dodaj 3-4 listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Na wolnym ogniu gotuj przez ok. 40 minut - gąski zawsze będą nieco twarde.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, natomiast marchewkę zetrzyj na tarce. Warzywa oraz posiekany lubczyk dodaj do wywaru. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z odrobiną smalcu. Kiedy lekko się zbrązowi, dodaj do zupy i całość gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Więcej o: