Kotlety jajeczne to niezliczona ilość niesamowitych sposobów, przepisów i doznań smakowych. Zawsze podstawą są jajka, ale to dodatki są najważniejsze. Czy to będzie papryka, brokuły, a może fasola, nie sposób się od nich oderwać. Jednak nasz dzisiejszy przepis na kotlety jajeczne z grzybami to coś nadzwyczajnego. Tak jesiennych kotletów jeszcze nie było, a zrobisz je bez najmniejszego wysiłku.
Zobacz wideo Ten przepis na kotlety cię zaskoczy. Nie zgadniesz z czego są zrobione
Kotlety jajeczne z grzybami. Jesienią musisz je zrobić
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 surowe jajka,
- około 400 g świeżych grzybów,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- bułka tarta,
- sól, pieprz, czosnek granulowany,
- garść startego żółtego sera.
- masło do smażenia.
Kotlety jajeczne z grzybami - sposób wykonania:
- Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę lub rozdrobnij widelcem.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Smaż je, aż odparuje większość płynu. Następnie dodaj szczyptę soli i smaż jeszcze przez minutę.
- Do miski wsyp rozdrobnione jajka, grzyby, posiekany szczypiorek, dodaj śmietanę i bułkę tartą. Wbij surowe jajka, garstkę sera i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
- Dokładnie wymieszaj masę i uformuj w dłoniach kotleciki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą złote.
Z czym podawać kotleciki jajeczne? Z czym tylko chcesz. Świetnie smakują z lekką surówką lub ugotowanymi brokułami albo kalafiorem polanym masłem i bułką tartą. Możesz podawać je także z sosem majonezowo-śmietanowym z odrobiną tymianku. Jeśli nie masz pod ręką świeżych, leśnych grzybów, możesz zastąpić je boczniakami lub pieczarkami - kupisz je w każdym markecie przez cały rok.