• Link został skopiowany

Biorę jajka, grzyby i kilka dodatków. Te kotlety są lepsze od mielonych

Jeśli znudziły ci się już tradycyjne mielone z mięsem i szukasz przyjemnej odmiany, która będzie nie tylko łatwa w wykonaniu, lecz także smaczna i pożywna, mamy dla ciebie świetny przepis. Warto wykorzystać sezon i zrobić pyszne kotlety jajeczne z grzybami. Nikt nie odmówi dokładki.
Kotlety z pieczarkami i jajkami
olganetfoto / shutterstock.com

Kotlety jajeczne to niezliczona ilość niesamowitych sposobów, przepisów i doznań smakowych. Zawsze podstawą są jajka, ale to dodatki są najważniejsze. Czy to będzie papryka, brokuły, a może fasola, nie sposób się od nich oderwać. Jednak nasz dzisiejszy przepis na kotlety jajeczne z grzybami to coś nadzwyczajnego. Tak jesiennych kotletów jeszcze nie było, a zrobisz je bez najmniejszego wysiłku. 

Zobacz wideo Ten przepis na kotlety cię zaskoczy. Nie zgadniesz z czego są zrobione

Kotlety jajeczne z grzybami. Jesienią musisz je zrobić

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 surowe jajka,
  • około 400 g świeżych grzybów,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany,
  • garść startego żółtego sera.
  • masło do smażenia.

Kotlety jajeczne z grzybami - sposób wykonania:

  1. Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę lub rozdrobnij widelcem.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Smaż je, aż odparuje większość płynu. Następnie dodaj szczyptę soli i smaż jeszcze przez minutę.
  3. Do miski wsyp rozdrobnione jajka, grzyby, posiekany szczypiorek, dodaj śmietanę i bułkę tartą. Wbij surowe jajka, garstkę sera i dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Dokładnie wymieszaj masę i uformuj w dłoniach kotleciki. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż z obu stron będą złote.

Z czym podawać kotleciki jajeczne? Z czym tylko chcesz. Świetnie smakują z lekką surówką lub ugotowanymi brokułami albo kalafiorem polanym masłem i bułką tartą. Możesz podawać je także z sosem majonezowo-śmietanowym z odrobiną tymianku. Jeśli nie masz pod ręką świeżych, leśnych grzybów, możesz zastąpić je boczniakami lub pieczarkami - kupisz je w każdym markecie przez cały rok.

Więcej o: