Co można zrobić z dyni? Nie tylko frytki i placki. To ciasto jest idealne na jesień. Do kawki w sam raz

Sezon na dynie rozpoczyna się we wrześniu i trwa aż do końca listopada. Oprócz zrobienia dekoracji na Halloween warzywo przyda ci się również w kuchni. Podpowiadamy, co można zrobić z dyni.

Dynia uważana jest za warzywo, ale z botanicznego punktu widzenia jej słodki miąższ jest owocem. Warto na stałe wprowadzić ją do menu, bo jest bogata w witaminy i minerały, takie jak magnez, selen, potas i cynk. Do najpopularniejszych odmian należy dynia hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. W Polsce najczęściej uprawiane są dwie ostatnie.

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Najprostsza zupa krem z dyni. Lepsza niż rosół i pomidorowa

Warzywo można przyrządzać na wiele sposobów. Możesz je smażyć, dusić, piec oraz gotować. Sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do głównego dania. Jesienią jedną z najpopularniejszych opcji jest zupa krem z dyni. Podzielę się z tobą przepisem, w którym zakochała się cała moja rodzina. Oto potrzebne składniki:

  • 500 g obranej dyni hokkaido,
  • 250 g obranych ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • przyprawy: sól, kurkuma, imbir,
  • olej do smażenia.

Dynię, ziemniaki oraz cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka pokrojony na plasterki czosnek oraz przygotowaną wcześniej cebulę. Podsmaż na oleju. Dodaj dynię, ziemniaki i przypraw całość: wsyp łyżeczkę soli, łyżeczkę kurkumy oraz łyżeczkę zmielonego imbiru. Smaż przez 5 minut, jednocześnie mieszając. Wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Pokrój pomidora w ćwiartki i dorzuć miąższ do wywaru. Gdy warzywa zmiękną, przelej wszystko do blendera, dodaj mleko i zmiksuj na gładką masę.

Co można zrobić z dyni?
Co można zrobić z dyni? Fot. Marcin Wojciechowski / Agencja Wyborcza.pl

Co można zrobić z dyni? Szybkie, bardzo dobre i wilgotne ciasto na dużą blachę

Dynia idealnie nadaje się na przetwory (dżemy, powidła), babeczki, musy i koktajle. Można z niej też zrobić placki warzywne albo pyszny sos do makaronu czy mięsa. Jeśli marzy ci się coś słodkiego, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto dyniowe. Będzie smakować wyśmienicie w towarzystwie jesiennej herbaty albo kawy. Oto lista składników:

  • 250 g puree z pieczonej dyni,
  • 200 g masła,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • skórka z jednej pomarańczy.

Do przygotowania ciasta używam tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój masło na kawałki, włóż do garnka i postaw na małym ogniu. Gdy się roztopi, dołóż cukier, cukier waniliowy i wymieszaj całość. Dodaj puree z dyni, skórkę z pomarańczy, 3 żółtka i ponownie wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj i wyłóż na blaszkę. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut. Później możesz posypać ciasto na wierzchu cukrem pudrem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: