Karkówka na obiad świąteczny - kwintesencja smaku i aromatu. Świąteczna karkówka na kilka sposobów

Karkówka na obiad świąteczny to obowiązkowa pozycja w wielu domach. Ci, którzy jeszcze nie wypróbowali przepisów na przepyszną świąteczną karkówkę, powinni koniecznie nadrobić zaległości. Karkówkę na obiad świąteczny można przygotować na kilka sposobów, a każdy z nich na pewno trafi w gusta smakowe domowników i gości.

Karkówka na obiad świąteczny nie ma sobie równych. Jak ją przygotować? Poniżej kilka topowych przepisów na świąteczną karkówkę. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Karkówka na świąteczny obiad — dlaczego jest to dobry wybór?

Dlaczego karkówka na świąteczny obiad to strzał w dziesiątkę? Karkówka to mięso, które wyróżnia się szerokimi możliwościami obróbki. Karkówkę można piec, dusić, grillować — każdy na pewno znajdzie taki sposób na przyrządzenie świątecznej karkówki, który idealnie będzie się zgrywał z jego preferencjami kulinarnymi. Ważne jest również to, że karkówka to mięso bardzo soczyste, a jego smak dobrze komponuje się w różnego rodzaju dodatkami. Karkówka ponadto jest bardzo sycąca i daje uczucie pełności przez długi czas. Dużą zaletą karkówki jest także to, że jest łatwo dostępna i można ją zakupić w wielu sklepach. 

Świąteczna karkówka w sosie własnym

Nasza pierwsza propozycja to świąteczna karkówka w sosie własnym. Jest to klasyczny przepis znany od lat, a jego wykonanie nie powinno być problematyczne nawet dla mało doświadczonych kucharzy. Do przygotowania karkówki na obiad świąteczny będziesz potrzebować następujących składników:

  • kilogram karkówki 
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku 
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 łyżki smalcu 
  • 2 szklanki wody
  • łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Karkówkę pokrój na mniejsze porcje, a następnie dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść smalec i podsmaż na nim karkówkę przez kilka minut z każdej strony. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmażoną karkówkę umieść w dużym garnku. Dodaj cebulę i czosnek, a także ziele angielskie i liść laurowy. Do garnka wlej 2 szklanki wody (w razie potrzeby zwiększ ilość wody tak, aby mięso było przykryte). Całość zagotuj, a następnie duś pod przykryciem na niewielkim ogniu. Długość gotowania karkówki zależy od wielkości kawałków. Czasem karkówka potrzebuje 1,5 godziny, czasem jest miękka po ok. 2 godzinach. Warto kontrolować stopień miękkości mięsa na bieżąco. W razie potrzeby możesz zagęścić sos mąką. Karkówkę w sosie własnym możesz podawać np. z ziemniakami i surówką.

Karkówka świąteczna — przepis na grillowaną karkówkę w marynacie

Jak smakuje grillowana karkówka świąteczna? Przepis jest prosty, dlatego koniecznie trzeba go wypróbować. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • kilogram karkówki
  • 4 łyżki musztardy 
  • 4 łyżeczki miodu 
  • 3 ząbki czosnku 
  • łyżka sosu sojowego 
  • przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

Karkówkę podziel na plastry. W misce wymieszaj ze sobą składniki na marynatę: musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, słodką paprykę, tymianek, pieprz i sól (soli nie dajemy dużo, ponieważ sos sojowy jest słony). Każdy kawałek mięsa dokładnie wysmaruj marynatą i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Mięso wyciągnij z lodówki na ok. 1 godzinę przed grillowaniem. Rozgrzej grill elektryczny lub patelnię grillową i grilluj mięso przez kilka minut z każdej strony. Kontroluj stopień miękkości mięsa i dostosuj go do własnych upodobań.

Karkówka na święta pieczona z jabłkami i śliwkami

Na koniec karkówka na święta pieczona w piekarniku z dodatkiem jabłek i śliwek. Do jej przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • kilogram karkówki 
  • 3 duże jabłka twarde
  • 150 g suszonych śliwek 
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki musztardy 
  • łyżka miodu 
  • przyprawy: sól, pieprz
  • łyżka oleju 

Sposób przygotowania:

W małej misce wymieszaj ze sobą składniki marynaty: musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Marynatą dokładnie natrzyj mięso i odstaw na godzinę. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oleju, a następnie umieść w nim cebulę i karkówkę. Wokół mięsa rozłóż ćwiartki jabłka i suszone śliwki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1,5-2 godziny. Co jakiś czas polewaj karkówkę sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Pieczoną karkówkę podawaj np. z kaszą pęczak. Jest to smaczne i sycące danie, które warto wypróbować na nadchodzące święta.  

Zobacz też: Za to danie obiadowe zbierzesz w święta mnóstwo komplementów. Zobacz, jak łatwo się je robi

Więcej o: