Karkówka na obiad świąteczny nie ma sobie równych. Jak ją przygotować? Poniżej kilka topowych przepisów na świąteczną karkówkę.
Dlaczego karkówka na świąteczny obiad to strzał w dziesiątkę? Karkówka to mięso, które wyróżnia się szerokimi możliwościami obróbki. Karkówkę można piec, dusić, grillować — każdy na pewno znajdzie taki sposób na przyrządzenie świątecznej karkówki, który idealnie będzie się zgrywał z jego preferencjami kulinarnymi. Ważne jest również to, że karkówka to mięso bardzo soczyste, a jego smak dobrze komponuje się w różnego rodzaju dodatkami. Karkówka ponadto jest bardzo sycąca i daje uczucie pełności przez długi czas. Dużą zaletą karkówki jest także to, że jest łatwo dostępna i można ją zakupić w wielu sklepach.
Nasza pierwsza propozycja to świąteczna karkówka w sosie własnym. Jest to klasyczny przepis znany od lat, a jego wykonanie nie powinno być problematyczne nawet dla mało doświadczonych kucharzy. Do przygotowania karkówki na obiad świąteczny będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokrój na mniejsze porcje, a następnie dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozpuść smalec i podsmaż na nim karkówkę przez kilka minut z każdej strony. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmażoną karkówkę umieść w dużym garnku. Dodaj cebulę i czosnek, a także ziele angielskie i liść laurowy. Do garnka wlej 2 szklanki wody (w razie potrzeby zwiększ ilość wody tak, aby mięso było przykryte). Całość zagotuj, a następnie duś pod przykryciem na niewielkim ogniu. Długość gotowania karkówki zależy od wielkości kawałków. Czasem karkówka potrzebuje 1,5 godziny, czasem jest miękka po ok. 2 godzinach. Warto kontrolować stopień miękkości mięsa na bieżąco. W razie potrzeby możesz zagęścić sos mąką. Karkówkę w sosie własnym możesz podawać np. z ziemniakami i surówką.
Jak smakuje grillowana karkówka świąteczna? Przepis jest prosty, dlatego koniecznie trzeba go wypróbować. Będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Karkówkę podziel na plastry. W misce wymieszaj ze sobą składniki na marynatę: musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, słodką paprykę, tymianek, pieprz i sól (soli nie dajemy dużo, ponieważ sos sojowy jest słony). Każdy kawałek mięsa dokładnie wysmaruj marynatą i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Mięso wyciągnij z lodówki na ok. 1 godzinę przed grillowaniem. Rozgrzej grill elektryczny lub patelnię grillową i grilluj mięso przez kilka minut z każdej strony. Kontroluj stopień miękkości mięsa i dostosuj go do własnych upodobań.
Na koniec karkówka na święta pieczona w piekarniku z dodatkiem jabłek i śliwek. Do jej przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
W małej misce wymieszaj ze sobą składniki marynaty: musztardę, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Marynatą dokładnie natrzyj mięso i odstaw na godzinę. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oleju, a następnie umieść w nim cebulę i karkówkę. Wokół mięsa rozłóż ćwiartki jabłka i suszone śliwki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1,5-2 godziny. Co jakiś czas polewaj karkówkę sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Pieczoną karkówkę podawaj np. z kaszą pęczak. Jest to smaczne i sycące danie, które warto wypróbować na nadchodzące święta.
Zobacz też: Za to danie obiadowe zbierzesz w święta mnóstwo komplementów. Zobacz, jak łatwo się je robi