Klasyczne placki ziemniaczane mogą się schować. Gdy kładę na stole, nikt nie może się oprzeć

Placków ziemniaczanych nie trzeba nikomu przedstawiać. Tymi chrupiącymi rarytasami można zajadać się na wiele różnych sposobów - z cukrem, śmietaną i różnymi sosami. Nic nie szkodzi też na przeszkodzie, by nieco zmodyfikować tradycyjny przepis i dodać do ziemniaków sezonowe warzywo. Poznajcie placki dyniowo-ziemniaczane.

Moim niedawnym odkryciem są placki z dyni na słono. To fantastyczny pomysł na obiad, który szybko podbił podniebienia moich bliskich. Warto zaznaczyć, że są nie tylko smaczne, lecz także bardzo proste w przygotowaniu. Jak je wyczarować? Poznajcie przepis na placki dyniowo-ziemniaczane. 

Zobacz wideo Jedna dynia, obiad z dwóch dań - idealny na jesień

Placki dyniowe na słono to mój hit. Wszyscy proszą o dokładkę

Do przygotowania dyniowo-ziemniaczanych placków nie potrzeba wielu składników. Warto pamiętać o przyprawach, które wpływają na smak i aromat potrawy. Czym doprawić takie danie? Zobaczcie sami.

Składniki na placki dyniowe na słono:

  • dynia (dowolna) - ćwierć kilograma,
  • ziemniaki - 3/4 kilograma,
  • mąka pszenna - pół szklanki mąki,
  • jajka - cztery sztuki,
  • cebula (średniej wielkości),
  • czosnek - kilka ząbków,
  • ulubione przyprawy - słodka papryka, majeranek, oregano, gałka muszkatołowa, kminek,
  • pieprz i sól do smaku. 
  • tłuszcz do smażenia.

Placki dyniowe na słono. Prosty i smaczny pomysł na obiad

Przygotowanie placków dyniowych jest banalnie proste, więc poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator gotowania. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami. 

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz warzywa. Dynię i ziemniaki zetrzyj na tarce (tylko dynię na dużych oczkach), cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W misce wymieszaj mąkę z jajkami, po czym wrzuć uprzednio przygotowane warzywa. Dodaj ulubione przyprawy, w tym pieprz i sól. Wymieszaj całość.
  3. Teraz rozgrzej tłuszcz na patelni i nakładaj porcje ciasta.
  4. Placki smaż na złoty kolor przez około trzy lub cztery minuty na każdą ze stron.
  5. Gotowe. Podawaj jeszcze gorące z kleksem z jogurtu naturalnego. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: