Moim niedawnym odkryciem są placki z dyni na słono. To fantastyczny pomysł na obiad, który szybko podbił podniebienia moich bliskich. Warto zaznaczyć, że są nie tylko smaczne, lecz także bardzo proste w przygotowaniu. Jak je wyczarować? Poznajcie przepis na placki dyniowo-ziemniaczane.
Zobacz wideo Jedna dynia, obiad z dwóch dań - idealny na jesień
Placki dyniowe na słono to mój hit. Wszyscy proszą o dokładkę
Do przygotowania dyniowo-ziemniaczanych placków nie potrzeba wielu składników. Warto pamiętać o przyprawach, które wpływają na smak i aromat potrawy. Czym doprawić takie danie? Zobaczcie sami.
Składniki na placki dyniowe na słono:
- dynia (dowolna) - ćwierć kilograma,
- ziemniaki - 3/4 kilograma,
- mąka pszenna - pół szklanki mąki,
- jajka - cztery sztuki,
- cebula (średniej wielkości),
- czosnek - kilka ząbków,
- ulubione przyprawy - słodka papryka, majeranek, oregano, gałka muszkatołowa, kminek,
- pieprz i sól do smaku.
- tłuszcz do smażenia.
Placki dyniowe na słono. Prosty i smaczny pomysł na obiad
Przygotowanie placków dyniowych jest banalnie proste, więc poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator gotowania. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami.
Sposób przygotowania:
- Na początku obierz warzywa. Dynię i ziemniaki zetrzyj na tarce (tylko dynię na dużych oczkach), cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W misce wymieszaj mąkę z jajkami, po czym wrzuć uprzednio przygotowane warzywa. Dodaj ulubione przyprawy, w tym pieprz i sól. Wymieszaj całość.
- Teraz rozgrzej tłuszcz na patelni i nakładaj porcje ciasta.
- Placki smaż na złoty kolor przez około trzy lub cztery minuty na każdą ze stron.
- Gotowe. Podawaj jeszcze gorące z kleksem z jogurtu naturalnego. Smacznego!
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.