Ten przepis ma ponad 100 lat. Robiła mi go prababcia i powtarzała, że najlepiej wychodzi na blaszce

Każdy z nas ma jakieś przepisy z dzieciństwa, które pamięta po dziś dzień. Ja również takie mam, a ta receptura jest bardzo mi bliska. Prababcia robiła je prawie codziennie, a ja zawsze się zachwycałam. Zrób je raz i zobaczysz, dlaczego tak je uwielbiam.

Jako dziecko dużo czasu spędzałam w domu babci i prababci. To właśnie tam zasmakowałam najlepszych potraw i poznawałam nowe smaki. Prababcia zawsze robiła pyszne placki, których smak i zapach pamiętam po dziś. Ich wyjątkowość polegała na sposobie wypiekania. Prababcia robiła je na kuchni kaflowej, a smak zawdzięczały bezpośredniemu ułożeniu na płycie. Placki świetnie wyrastały, a na wierzchu pojawiały się chrupiące wypieczenia. Babcia nazywała je rowerami przez ich okrągły kształt, wiem jednak, że w zależności od domu i regionu ich nazwa się zmieniała. Dla niektórych są to placki sodowe, a dla jeszcze innych proziaki.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki z blachy już nigdy nie będą tak dobre jak wtedy, gdy byłam dzieckiem. Niestety mało kto posiada w domu kuchenkę kaflową, na której oryginalnie się je przyrządzało. Jeśli jednak chce się ich spróbować, to jest na to sposób. Wystarczy wykorzystać piekarnik i blaszkę. Po wyrobieniu ciasta formuje się okrągłe placki, a później układa na blaszce i wkłada do piekarnika. W takiej formie również są smaczne, a z odpowiednimi dodatkami zyskują na smaku.

Przepis na placki z blachy

Składniki:

  • 250-300 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • jajko,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • mąka w takiej ilości, by uzyskać odpowiednią konsystencję.

Sposób przygotowania:

  1. W misce roztrzep kefir (lub jogurt) z jajkiem, sodą i solą. Składniki mają się z sobą połączyć.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając trzepaczką. Kiedy ciasto stanie się zbyt gęste do mieszania, zacznij wyrabiać je rękami. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na pierogi. Gdy będzie elastyczne i gładkie, uformuj z niego kulę.
  3. Podziel ciasto na kilka równych części, każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek.
  4. Ułóż placki na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz je przez około 20 minut, aż zaczną się rumienić i delikatnie rosnąć.
  5. Po upieczeniu, gorące placuszki przekrój na pół, posmaruj masłem czosnkowym. Podawaj je z mlekiem lub z sałatką z pomidorów i cebuli. Smacznego!
Więcej o: