Każdy mówi o szarlotce, a zapomina o tym. Jabłko w roli głównej, a w środku chrupiące nadzienie

Smakosze deserów koniecznie muszą zapisać ten przepis, bo stanie się on jesiennym hitem. Rolę główną pełni tu jabłko, ale nie jest ono samo. W środku skrywa chrupiące nadzienie, które świetnie komponuje się z całością. Nie można przejść koło niego obojętnie i jestem pewna, że nie tylko dzieci, ale również dorośli będą zachwyceni tym przysmakiem.

Nikogo nie zdziwię, gdy powiem, że jabłka to symbol jesieni i to właśnie one najbardziej nam się z nią kojarzą. Jest tak z powodu wypieków, które w roli głównej mają właśnie ten owoc. Najpopularniejszym ciastem jest oczywiście szarlotka, której sława obiegła cały świat. Jednak nie tylko w ten sposób możemy wykorzystać te pyszne owoce. Można z nich zrobić różne desery, są również dodatkiem dań obiadowych, a niektórzy dodają je również do rosołu.

Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Dziś chcę jednak pokazać, jak zrobić jabłka, które będą oryginalne i nietuzinkowe. Sam sposób podania jest już ciekawy, ale to ich wnętrze jest najważniejsze. Nadziewane jabłka, które później piecze się w piekarniku są nowym przysmakiem, który będzie kojarzyć ci się z tą porą roku. W środku znajdziesz miód, płatki owsiane, a nawet orzechy. Podawać je możesz z kleksem jogurtu naturalnego lub z gałką lodów.

Przepis na pieczone jabłka z nadzieniem orzechowo-owsiany

Składniki

  • 4 średnie jabłka,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • łyżka miodu,
  • łyżka roztopionego masła,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: garść rodzynek lub suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Jabłka umyj, odetnij górną część (jako "kapelusik") i wydrąż środki, zostawiając dno nienaruszone.
  3. W małej misce wymieszaj płatki owsiane, orzechy, miód, masło, cynamon, sól i opcjonalnie rodzynki lub żurawinę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Nadziej jabłka przygotowaną mieszanką, a następnie przykryj je odciętymi „kapelusikami".
  5. Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz przez 25-30 minut. Na ostatnie 5 minut możesz zdjąć folię, aby owoce lekko się zarumieniły.
  6. Podawaj na ciepło, najlepiej z gałką lodów waniliowych.
Więcej o: