Co jest potrzebne do zrobienia brownie? Tajemniczym składnikiem pysznego wypieku są... pomidory w puszce. To one nadają ciastu wyjątkową wilgotność i podkręcają czekoladowy smak. Zaskocz bliskich zdrową wersją klasycznego brownie. Zanim się obejrzysz, zniknie z blaszki.
3
Brownie z pomidorów, fot. Archiwum prywatne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pomidory w czekoladowym brownie? Brzmi zaskakująco, ale to właśnie one nadają ciastu nieoczekiwaną głębię smaku i wyjątkową wilgotność. Dzięki oryginalnemu składnikowi klasyczny deser zyskuje lekkość, nie tracąc nic ze swojej czekoladowej intensywności. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a efekt oczaruje nawet najbardziej wymagające podniebienia.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Co jest potrzebne do zrobienia brownie? Zakasaj rękawy i bierz się za składniki
Przygotowanie brownie jest niezwykle proste i szybkie, idealne nawet dla początkujących w kuchni. Kilka kroków, chwila mieszania i już po krótkim czasie można cieszyć się pachnącym, wilgotnym ciastem. Gwarantuję, że każdy, kto spróbuje, będzie pytał o przepis. Potrzebne składniki:
2 puszki krojonych pomidorów,
2 i 3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej,
1 banan,
1 małe jajko,
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
2 łyżki gorzkiego kakao,
niepełna szklanka oleju rzepakowego,
łyżka przyprawy korzennej do piernika,
3/4 szklanki erytrytolu (można zamienić na pół szklanki cukru),
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki potrzebne do przygotowania polewy:
tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao),
3 łyżki mleka lub napoju roślinnego,
łyżka oleju,
2 łyżeczki erytrytolu,
wiórki kokosowe (opcjonalnie).
Jak się piecze brownie? Wykonanie ciasta jest dziecinnie proste
Pomidorowe brownie piecze się w mgnieniu oka, więc idealnie sprawdzi się, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale brakuje ci czasu. Składniki przygotowane? Zatem możemy zaczynać.
Odsącz pomidory z zalewy i zblenduj z bananami na jednolitą masę. Dodaj jajko, olej i erytrytol. Miksuj przez około 3 minuty, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Do dużej miski przesiej mąkę orkiszową, kakao, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj suche składniki.
Wlej mokrą masę do suchych składników, dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj, aż powstanie gęste, jednolite ciasto.
Spód tortownicy (średnica maks. 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem. Przełóż do niej ciasto i wygładź powierzchnię.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Na ostatnie 5-7 minut nałóż na wierzch folię aluminiową, by się nie spiekł. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyłącz piekarnik i zostaw do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotowanie polewy zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie dodaj olej, słodzik i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Ostudzone brownie pokryj przygotowaną polewą i opcjonalnie posyp wiórkami. Włóż do lodówki, a kiedy czekolada stężeje, ciasto jest gotowe do jedzenia.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.