W wielu domach Wszystkich Świętych obchodzi się w podobny sposób. Bliscy spotykają się na nekropoliach, by wspólnie oddać się wspomnieniom o osobach, których już nie ma. Po długich spacerach po cmentarzach przychodzi w końcu czas, by usiąść do stołu, ogrzać się i nasycić, wszak wszystkie polskie święta nieodłącznie kojarzą się z pysznym jedzeniem.
W moim rodzinnym domu tego dnia tradycyjnie pojawiają się na stole flaczki, obowiązkowo gołąbki, ciocia przywozi świeże pierogi, a na kolację serwuję pyszną rybę w zalewie octowej. Możliwe, że większości kojarzy się to raczej z Bożym Narodzeniem, jednak to idealna przekąska na wszelkie spotkania w większym gronie. Jak zrobić pyszną rybę w zalewie octowej? To najłatwiejsza rzecz na świecie. Najlepiej jednak smakuje po dwóch, trzech dniach, kiedy smaki zdążyły się już przegryźć.
Składniki:
Zalewa:
Jakiej ryby użyć w tym przepisie? Odpowiedź jest jedna: jakiej tylko chcesz. Możesz użyć na przykład karpia (tak robimy na Wigilię). Świetny będzie też szczupak lub okoń. Możesz postawić także na filety, tutaj polecam szczególnie dorsza lub mirunę. Co więcej, możesz tak samo przygotować śledzie. Jeśli używasz filetów z solanki, musisz je porządnie wymoczyć, nie musisz jednak już ich smażyć.