Smażę i zalewam zalewą. To najlepsza przekąska na Wszystkich Świętych

Pierwszy listopada to ważne święto, które pozwala bliskim spotkać się w większym gronie, by w zadumie wspomnieć tych, którzy odeszli. Jednak po całodziennym cmentarnym maratonie trzeba zjeść coś pysznego i nabrać sił. Od lat na kolację we Wszystkich Świętych podaję pyszną rybę. Specjalnie robię ją trzy dni wcześniej. Chyba jeszcze nigdy do Zaduszek nie został nawet kawałeczek.

W wielu domach Wszystkich Świętych obchodzi się w podobny sposób. Bliscy spotykają się na nekropoliach, by wspólnie oddać się wspomnieniom o osobach, których już nie ma. Po długich spacerach po cmentarzach przychodzi w końcu czas, by usiąść do stołu, ogrzać się i nasycić, wszak wszystkie polskie święta nieodłącznie kojarzą się z pysznym jedzeniem.

Zobacz wideo Zobacz przepis na drożdżówki dyniowe

W moim rodzinnym domu tego dnia tradycyjnie pojawiają się na stole flaczki, obowiązkowo gołąbki, ciocia przywozi świeże pierogi, a na kolację serwuję pyszną rybę w zalewie octowej. Możliwe, że większości kojarzy się to raczej z Bożym Narodzeniem, jednak to idealna przekąska na wszelkie spotkania w większym gronie. Jak zrobić pyszną rybę w zalewie octowej? To najłatwiejsza rzecz na świecie. Najlepiej jednak smakuje po dwóch, trzech dniach, kiedy smaki zdążyły się już przegryźć. 

Najlepsza przekąska na Wszystkich Świętych i nie tylko. Ryba w zalewie octowej

Składniki:

  • 500 g ryby, mogą być filety lub dzwonka, 
  • mąka pszenna, 
  • sól, pieprz, szczypta słodkiej i ostrej papryki, 
  • olej.

Zalewa:

  • 1 szklanka octu spirytusowego,
  • 4,5 szklanki wody,
  • 2 duże białe cebule, 
  • 6 listków laurowych, 
  • 10 kulek ziela angielskiego, 
  • płaska łyżka cukru, 
  • pełna łyżka soli, 
  • łyżka ziarnistego pieprzu.

Ryba w zalewie octowej - sposób wykonania:

  1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, osusz i oprósz przyprawami. Odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie pokrój cebulę w piórka. 
  2. Kawałki ryby obtocz w mące z każdej strony i usmaż na złoty kolor w gorącym tłuszczu. Odstaw na bok.
  3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj przyprawy i zagotuj. Następnie odstaw zalewę, by lekko przestygła.
  4. Przygotuj duży słoik. Na dnie połóż trochę cebuli i układaj warstwowo: kawałki ryby, cebula, aż składniki się skończą. 
  5. Do słoika z rybą i cebulą wlej zalewę, słoik przykryj i odstaw w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na co najmniej dwa dni. Po tym czasie ryba będzie palce lizać. 

Jakiej ryby użyć w tym przepisie? Odpowiedź jest jedna: jakiej tylko chcesz. Możesz użyć na przykład karpia (tak robimy na Wigilię). Świetny będzie też szczupak lub okoń. Możesz postawić także na filety, tutaj polecam szczególnie dorsza lub mirunę. Co więcej, możesz tak samo przygotować śledzie. Jeśli używasz filetów z solanki, musisz je porządnie wymoczyć, nie musisz jednak już ich smażyć.

Więcej o: