Makowiec - symbol świąt Bożego Narodzenia. Sekretem unikatowego smaku jest masa makowa. Jak ją zrobić?

Makowiec to prawdziwy symbol Bożego Narodzenia. Makowiec to ciasto znane i cenione już od bardzo dawna. Tradycja przygotowywania świątecznego makowca sięga wielu lat wstecz i nadal jest podtrzymywana i kultywowana. Wiele osób wprost nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez smakowitego, domowego makowca.

Makowiec zajmuje szczególne miejsce w naszej tradycji kulinarnej. Mak jest uważany za symbol dostatku i obfitości, a dawniej wierzono, że spożywanie makowca w święta to gwarancja urodzaju w nadchodzącym roku.   

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Makowca wypróbować na święta wypada…

Gdy na stole świątecznym zobaczymy domowego makowca, wprost nie wypada go nie spróbować. Samodzielne przygotowanie makowca jest procesem czasochłonnym i wymagającym nieco wprawy kulinarnej, jednak efekt na pewno jest warty poniesionego trudu. Makowiec jest popularny w Polsce już od wieków. Tradycyjne receptury ulegały co prawda modyfikacjom na przestrzeni lat, jednak makowiec nadal jest obecny na naszych stołach, co tylko potwierdza wyjątkowy charakter tego ciasta. 

Makowce domowej roboty

Nie ma co ukrywać — makowce domowej roboty są czasochłonne, jednak na pewno warto pokusić się o samodzielne przygotowanie ciasta. Do przygotowania makowca używa się ciasta drożdżowego, masy makowej oraz bakalii. Na półkach sklepowych bez problemu znajdziemy gotową masę makową, jednak wiele osób przygotowuje ją samodzielnie, co jest ukłonem w stronę tradycji. Samodzielnie przygotowana masa makowa to gwarancja oryginalnego smaku oraz ograniczenia ilości użytych składników do niezbędnego minimum. Jak samodzielnie zrobić masę makową?  

Makowiec na święta z domową masą makową

Makowiec na święta z domową masą makową smakuje wybornie i wyjątkowo. Domową masę makową przygotujesz z następujących składników:

  • 500 g suchego maku niebieskiego  
  • 500 ml wody 
  • 50 g kandyzowanej skórki cytryny 
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy 
  • 50 g rodzynek 
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonych moreli 
  • 4 łyżki miodu 
  • 100 g cukru (biały lub brązowy)
  • 2 czubate łyżki masła 

Sposób przygotowania:

Mak umieść w rondelku, zalej wodą i zagotuj. Gotuj przez ok. 5-7 minut, a następnie odcedź przez drobne sitko i odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie przygotuj bakalie i orzechy. Orzechy drobno posiekaj, rodzynki sparz wrzątkiem i osusz, morele pokrój w drobną kostkę. Mak zmiel w maszynce do mięsa, a następnie przełóż do garnka. Dodaj miód, cukier, masło oraz przygotowane wcześniej bakalie i orzechy. Dodaj także kandyzowaną skórkę cytryny i pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż masło się rozpuści, a wszystkie składniki masy makowej ładnie się ze sobą połączą. 

Makowiec — przepis na najlepszy świąteczny deser

Jak zrobić świąteczny makowiec? Przepis — jak wspomnieliśmy wcześniej — jest nieco czasochłonny, zwłaszcza, jak używamy domowej masy makowej. Do przygotowania smakowitego makowca będziesz potrzebować następujących składników:

  • domowa lub gotowa masa makowa
  • 500 g mąki pszennej 
  • 50 g drożdży świeżych 
  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru 
  • łyżeczka soli 
  • 4 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego  

Sposób przygotowania:

Mleko delikatnie podgrzej, a następnie dodaj do niego pokruszone drożdże i odrobinę cukru. Odstaw na kilka minut. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodaj roztopione i przestudzone masło, 4 żółtka (białko wykorzystamy do posmarowania wierzchu ciasta), ekstrakt waniliowy oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne i będzie łatwo odchodzić od dłoni. Miskę przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.    

Przepis na makowiec — co po wyrośnięciu ciasta?

Przepis na makowiec domowej roboty wymaga trochę czasu, ponieważ mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, które potrzebuje wyrosnąć. Gdy nasze ciasto będzie już ładnie wyrośnięte, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową według uznania. Po nałożeniu masy, ciasto zwijamy na kształt rolady. Wierzch i boki ciasta dokładnie smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut (wierzch makowca powinien być idealnie złocisty). Gotowy makowiec wyjmujemy z piekarnika i  zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu nasz makowiec możemy polać lukrem i udekorować według uznania. Świetnie sprawdzą się kandyzowane owoce, rodzynki, żurawina czy posiekane orzechy. Domowy makowiec wybitnie smakuje do świątecznej kawy lub zimowej herbaty domowej roboty.  

Zobacz też: Przepis na makowiec po japońsku. Oryginalny deser z polewą czekoladową uświetni świąteczny stół

Więcej o: