Uwielbiasz jesień za to, że możesz zasmakować nowych przysmaków? Ja również i bardzo się cieszę, gdy mogę zrobić typowe dla tej pory roku smakołyki. Jeden z nich znajduje się poniżej. To coś smaczniejszego od typowych cynamonek.
Fot. Shutterstock, A_Lein
REKLAMA
REKLAMA
Zastanawiałeś się kiedyś, czy istnieje coś smaczniejszego od słodkich cynamonek, które są symbolem jesieni? Pewnie nie, ponieważ zagłębiałeś się w smaku pysznego ciasta i zapominałeś o tym, że można zrobić coś lepiej. Też tak miałam, ale do czasu kiedy natknęłam się na przepis, który okazał się nie tylko smaczniejszy, ale też szybszy w przygotowaniu. Najpierw nie mogłam uwierzyć, że jest to możliwe, a później zaczęłam robić tylko to. Teraz, zamiast drożdżowych bułek wolę postać krócej w kuchni i mieć coś smakowitszego.
REKLAMA
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Danie, o którym mowa to cynamonowe placuszki. Ich przygotowanie to bułka z masłem, a czas przyrządzania również zadowoli wiele osób. Jak sama nazwa wskazuje ich wyjątkowy smak, który jest zbliżony do cynamonek zawdzięcza się cynamonowi. Jeśli masz ochotę, gotowe placuszki możesz posypać połączeniem cukru pudru i właśnie cynamonu. Ja jednak najczęściej wybieram dżem śliwkowy.
Przepis na placki cynamonowe
Składniki
250 ml maślanki naturalnej,
8 łyżek mąki pszennej,
łyżeczka cynamonu,
jajko,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego,
dżem o dowolnym smaku,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Do większej miski wlej maślankę i wymieszaj ją z przesianą mąką, cynamonem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Do mieszanki wbij jajko i ponownie wymieszaj, aby wszystkie składniki utworzyły gładką masę.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się odpowiednio gorący formuj na nim zgrabne placki. Smaż je z obu stron do momentu zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż je na talerz.
Tak przygotowane placki cynamonowe podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie jest to cukier puder i konfitura śliwkowa. Smacznego!