• Link został skopiowany

Pyszny i sycący obiad z piekarnika. Weź paprykę i kilka dodatków, będzie pachnieć na całym osiedlu

Szukasz pomysłu na obiad z piekarnika? Nie musisz znowu robić pałek z kurczaka lub ziemniaczanej zapiekanki. Postaw na coś równie klasycznego, ale w lepszej, dużo bardziej aromatycznej wersji. Papryka faszerowana jeszcze nigdy nie była tak pyszna, a to przez połączenie składników. Jeden jest wyjątkowo ważny.
Faszerowane papryki
CC BY-ND 2.0 Flickr.com/ Meal Makeover Moms

Papryka faszerowana to pomysł na mało wymagający, za to pyszny i aromatyczny obiad. Zwykle to duet mięsno-warzywny, dziś jednak troszeczkę zaszalejemy i postawimy na inne, być może smaczniejsze połączenie. Weź ryż, przyprawy, cebulkę i grzyby. Już sam zapach sprawi, że w kuchni ustawi się kolejka z talerzami. 

Zobacz wideo Ten placek to mistrzostwo. Zrobisz go z wczorajszych ziemniaków

Faszerowana papryka. Bez grzybów nie będzie tak smaczna

Składniki:

  • 6 czerwonych lub żółtych papryk,
  • ok. 300 g ryżu, najlepiej krótkoziarnistego,
  • ok. 300-400 g grzybów, najlepiej leśnych,
  • większa cebula,
  • 1/3 szklanki bulionu,
  • 2-3 łyżki serka mascarpone,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka,
  • masło do smażenia,
  • opcjonalnie: starty ser.

Faszerowana papryka z ryżem i grzybami - sposób wykonania:

  1. Ryż ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź na sitku. W tym czasie oczyść i pokrój grzyby. Jeśli używasz maślaków, z kapeluszy zdejmij skórkę. Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek przepuść przez praskę. 
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone grzyby i podsmażaj, aż z grzybów odparuje część wody. Lekko je osól i dodaj ryż oraz czosnek. 
  3. Całość podsmażaj przez kilka minut, aż powstanie gęsty, kremowy farsz. Następnie dopraw przyprawami i dodaj serek mascarpone. Ponownie wymieszaj.
  4. Papryki umyj i odetnij górną część. Następnie usuń gniazda nasienne i nałóż farsz. Wierzch oprósz startym serem i przykryj je odciętymi końcówkami warzywa. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, dno naczynia wcześniej możesz natłuścić masłem. Dodaj odrobinę bulionu, by podczas parowania dodawał paprykom aromatu. 
  5. Naczynie żaroodporne przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 15 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez ok. 5-7 minut.

Taką faszerowaną paprykę możesz robić przez cały rok, nie tylko wtedy, kiedy trwa sezon grzybowy. Możesz użyć suszonych i namoczonych grzybów lub boczniaków czy pieczarek, które bez problemu kupisz w sklepie przez cały rok.

Więcej o: