Papryka faszerowana to pomysł na mało wymagający, za to pyszny i aromatyczny obiad. Zwykle to duet mięsno-warzywny, dziś jednak troszeczkę zaszalejemy i postawimy na inne, być może smaczniejsze połączenie. Weź ryż, przyprawy, cebulkę i grzyby. Już sam zapach sprawi, że w kuchni ustawi się kolejka z talerzami.
Zobacz wideo Ten placek to mistrzostwo. Zrobisz go z wczorajszych ziemniaków
Faszerowana papryka. Bez grzybów nie będzie tak smaczna
Składniki:
- 6 czerwonych lub żółtych papryk,
- ok. 300 g ryżu, najlepiej krótkoziarnistego,
- ok. 300-400 g grzybów, najlepiej leśnych,
- większa cebula,
- 1/3 szklanki bulionu,
- 2-3 łyżki serka mascarpone,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka,
- masło do smażenia,
- opcjonalnie: starty ser.
Faszerowana papryka z ryżem i grzybami - sposób wykonania:
- Ryż ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź na sitku. W tym czasie oczyść i pokrój grzyby. Jeśli używasz maślaków, z kapeluszy zdejmij skórkę. Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek przepuść przez praskę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone grzyby i podsmażaj, aż z grzybów odparuje część wody. Lekko je osól i dodaj ryż oraz czosnek.
- Całość podsmażaj przez kilka minut, aż powstanie gęsty, kremowy farsz. Następnie dopraw przyprawami i dodaj serek mascarpone. Ponownie wymieszaj.
- Papryki umyj i odetnij górną część. Następnie usuń gniazda nasienne i nałóż farsz. Wierzch oprósz startym serem i przykryj je odciętymi końcówkami warzywa. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, dno naczynia wcześniej możesz natłuścić masłem. Dodaj odrobinę bulionu, by podczas parowania dodawał paprykom aromatu.
- Naczynie żaroodporne przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 15 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez ok. 5-7 minut.
Taką faszerowaną paprykę możesz robić przez cały rok, nie tylko wtedy, kiedy trwa sezon grzybowy. Możesz użyć suszonych i namoczonych grzybów lub boczniaków czy pieczarek, które bez problemu kupisz w sklepie przez cały rok.